Διεθνή

Ιράν και σύμμαχοι συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν αντίποινα στο Ισραηλ

Ιράν και σύμμαχοι συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν αντίποινα στο Ισραηλ Φωτογραφία: EPA
«Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από πριν» απαντά ο Άξονας της Αντίστασης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φούαντ Σουκρ. Αξιωματούχοι από Ιράν, Ιράκ, Λίβανο και Υεμένη συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Την είδηση επιβεβαίωσαν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ σύμμαχοι του Ιράν, των Χούτι, της Χεζμπολάχ και ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές.

«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα πραγματοποιήσουν ενδελεχή αποτίμηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταπάντησης στο σιωνιστικό καθεστώς, το Ισραήλ», ανέφερε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που γνωρίζει τη συνάντηση.
Στη συνάντηση θα παραστεί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμα μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Επανάστασης, σημείωσε άλλος Ιρανός αξιωματούχος.

«Εξετάζεται το πώς το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης θα απαντήσουν. Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Από την πλευρά του το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, Τόμερ Μπαρ, μιλώντας σε στρατιωτική τελετή αποφοίτησης στο Ισραήλ αργά το βράδυ της Τετάρτης προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα ενεργήσει εναντίον οιουδήποτε σχεδιάζει να κάνει κακό στους πολίτες του.

«Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στην άμυνα. Εκατοντάδες στρατιώτες αεροπορικής άμυνας, μαζί με προσωπικό εναέριου ελέγχου, έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη χώρα με τα καλύτερα συστήματα, έτοιμοι να επιτελέσουν την αποστολή τους», είπε ο Μπαρ. Νωρίτερα χθες σε διάγγελμά του αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Όσοι μας απειλούν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» είπε μεταξύ άλλων.

«Εκδίκηση για το αίμα του Χανίγια»

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωση πως η δολοφονία του Χανίγια θα φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Το Ιράν από την πλευρά του ορκίστηκε να ανταποδώσει και δήλωσε πως οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη, καθώς στηρίζουν το Ισραήλ. «Το Ιράν ζήτησε από σημαντικούς διοικητές ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων να ταξιδέψουν στην Τεχεράνη την Τετάρτη για να συμμετάσχουν σε μια επείγουσα σύσκεψη που θα συζητήσει αντίποινα στα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων στον Λίβανο και στο Ιράν και το πλήγμα των ΗΠΑ στο Ιράκ», δήλωσε διοικητής τοπικής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Μία άλλη παραστρατιωτική πηγή δήλωσε πως οι διοικητές αντιστασιακών οργανώσεων έφυγαν για να συμμετάσχουν στην κηδεία του Χανίγια και επίσης «σε μια επείγουσα στον ύψιστο βαθμό συνάντηση» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αντιποίνων απέναντι στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

«Όλα τα μέτωπα της αντίστασης θα πάρουν εκδίκηση για το αίμα του Χανίγια», δήλωσε ο Αλί Άκμπαρ Αχμαντιάν, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. «Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από πριν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Κοσαρί.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν Άξονας της Αντίστασης περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τους Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία.