Διεθνή

Στο «σφυρί» ίσως η πιο πολύτιμη συλλογή νομισμάτων - Γιατί απαγορευόταν να πωληθεί για έναν αιώνα

Στο «σφυρί» ίσως η πιο πολύτιμη συλλογή νομισμάτων - Γιατί απαγορευόταν να πωληθεί για έναν αιώνα
Η συλλογή Δανού μεγιστάνα του βούτυρου αριθμεί περισσότερα από 20.000 νομίσματα.

Ο Lars Emil Bruun πέθανε πριν από ένα αιώνα. Ωστόσο, η τεράστια συλλογή νομισμάτων που είχε συγκεντρώσει βγαίνει τώρα σε δημοπρασία. Και εκτιμάται ότι θα γίνει η πιο ακριβή στον κόσμο.

Ο Δανός μεγιστάνας του βούτυρου πέθανε το 1923 και άφησε έναν παράξενο όρο στη διαθήκη του. Η τεράστια συλλογή νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και μεταλλίων, που μάζευε επί έξι δεκαετίες, έπρεπε να κρατηθεί ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που καταστρεφόταν η εθνική συλλογή της Δανίας. Έπειτα από έναν αιώνα, αν όλα είχαν πάει καλά, θα μπορούσε να πωληθεί προς όφελος των απογόνων του.

Τον επόμενο μήνα, περίπου ένα χρόνο αφού έληξε αυτός ο περιορισμός, βγαίνουν στο σφυρί τα πρώτα νομίσματα της συλλογής, που αριθμεί περισσότερα από 20.000 κομμάτια. Για να πωληθούν όλα θα απαιτηθούν πολλές δημοπρασίες. Αλλά, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα είναι η πιο ακριβή διεθνής συλλογή νομισμάτων που έχει πωληθεί ποτέ, σύμφωνα με το Stack’s Bowers, τον οίκο δημοπρασιών που διοργανώνει τις πωλήσεις.

Η συλλογή του Lars Emil Bruun έχει ασφαλιστεί για περίπου 72,5 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, είναι η πιο πολύτιμη συλλογή παγκόσμιων νομισμάτων που έχει βγει ποτέ στην αγορά, αναφέρει το CNN. 

Το πού βρισκόταν τον τελευταίο αιώνα η συλλογή το γνώριζαν ελάχιστοι. Μετά την καταστροφή που είδε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μεγιστάνας φοβόταν ότι η βασιλική συλλογή νομισμάτων και μεταλλίων της Δανίας θα μπορούσε μία ημέρα να κινδυνεύσει από βομβαρδισμό ή λεηλασία. Για αυτό είχε βάλει τον ασυνήθιστο όρο στη διαθήκη του.

Άρχισε να συλλέγει νομίσματα από την παιδική ηλικία του. Το έναυσμα έδωσε ο θάνατος ενός θείου του, το 1859, ο οποίος του άφησε κληρονομιά κάποια από τα νομίσματα που συγκέντρωνε ο ίδιος.

Ο Lars Emil Bruun ήταν παιδί οικογένειας ξενοδόχων και γαιοκτημόνων. Όταν ήταν περίπου 20 ετών, έμαθε ότι η περιουσία της οικογένειας είχε σπαταληθεί και έμεινε αντιμέτωπος με χρέη. Παίρνοντας δάνειο ξεκίνησε την επιχείρησή του με το βούτυρο και τελικά έβγαλε μία περιουσία από πωλήσεις και εξαγωγές.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθούν τα πρώτα νομίσματα της συλλογής του. Θα είναι περισσότερα από 280 χρυσά και ασημένια νομίσματα της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, από το 15ο αιώνα έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγιστάνα.

Η αξία αυτών των νομισμάτων εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένα από τα παλιότερα χρυσά νομίσματα της Σκανδιναβίας, που χρονολογείται στο 1496 και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πωληθεί ακόμα και 600.000 ευρώ.