Πολιτική

Πλεύρης - Μαρκόπουλος στη Βουλή με fake news για τους Ρομά

Πλεύρης - Μαρκόπουλος στη Βουλή με fake news για τους Ρομά
Με λανθασμένα - και σκοπίμως διαστρεβλωμένα - στοιχεία από έκθεση της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, οι Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος «αναρωτιούνται» τι κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να περιοριστεί η εγκληματικότητα των Ρομά.

Πάνω σε λανθασμένα και παραποιημένα δεδομένα δομούν ερώτησή τους προς την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και Δημήτρης Μαρκόπουλος, που επιδίδονται σε παιχνίδια εντυπωσιασμού επικαλούμενοι «ένα πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών» που αποδείχτηκαν περίτρανα... fake news.

«Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, η παραβατικότητα που προέρχεται από τους Ρομά, αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς σε ποσοστό 84% (έκθεση της ΕΛΑΣ) τα μέλη της κοινωνικής αυτής ομάδας, ευθύνονται για τις διαρρήξεις και τις κλοπές Ελλήνων στη χώρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στοχοποιώντας ρατσιστικά μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με βάση τη φυλετική καταγωγή κάνουν λόγο για ένα «φαινόμενο υψηλότατου ποσοστού συμμετοχής των Ρομά σε έκνομες κι εγκληματικές ενέργειες που στοχεύουν την περιουσία, ακόμα και τη ζωή των πολιτών και που εξελίσσεται πλέον σε οργανωμένο έγκλημα».

Η πραγματικότητα είναι πως ούτε το νούμερο δεν μπόρεσαν να γράψουν σωστά. Τα παραπλανητικά δημοσίευματα είχαν πέσει έστω εκεί «μέσα».

Η έκθεση της ΕΛΑΣ - όπως ανέδειξε πρώτη η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης - δεν αναφέρει πως το 86% του συνόλου των κλοπών και διαρρήξεων πραγματοποιήθηκε από Ρομά.

Η έκθεση ασχολείται με το σοβαρό και οργανωμένο εγκλήμα και όχι εν γένει κάθε εγκληματική πράξη, ενώ το ποσοστό 86% αφορά συγκεκριμένα την παρουσία Ρομά στις εγκληματικές οργανώσεις ημεδαπών οι οποίες πραγματοποιούσαν κλοπές και διαρρήξεις.

ekthesi_5ee39.JPG

Όπως αναφέρει βέβαια η έκθεση, μόνο το 4% των κλοπών και διαρρήξεων πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιωμένα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, εγχώριες και μη.

Η έκθεση δεν αναφέρει τα ποσοστά των Ρομά που προέβησαν κατά μόνας στα αντίστοιχα εγκλήματα, αφού στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο για αντίστοιχα ποσοστά μεμονωμένων δράσεων.