Διεθνή

Ισπανία: Κατακόκκινοι οι δρόμοι του Bunol από το φεστιβάλ Tomatina (βίντεο)

Ισπανία: Κατακόκκινοι οι δρόμοι του Bunol από το φεστιβάλ Tomatina (βίντεο) Φωτογραφία: EPA/MIGUEL ANGEL POLO
Επτά φορτηγά μοίρασαν 150 τόνους ώριμες ντομάτες στους συμμετέχοντες του διάσημου ισπανικού φεστιβάλ.

Οι δρόμοι του Bunol στην ανατολική Ισπανία πλημμύρισαν στα κόκκινα την Τετάρτη για τη διεξαγωγή του παραδοσιακού φεστιβάλ Tomatina.

Περίπου 22.000 συμμετέχοντες φορώντας λευκά ρούχα που είχαν γεμίσει με πολτό ντομάτας απόλαυσαν το διασκεδαστικό έθιμο όπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Επτά φορτηγά μοίρασαν 150 τόνους ώριμες ντομάτες στους συμμετέχοντες, πολλοί εκ των οποίων επισκέπτες από το εξωτερικό.
Όσοι δεν είναι κάτοικοι της πόλης πληρώνουν 15 ευρώ για να βρεθούν στο φεστιβάλ ενώ οι ντόπιοι απολαμβάνουν το έθιμο δωρεάν. «Λατρεύουμε τις ντομάτες! Γι' αυτό αποφασίσαμε να έρθουμε και περάσαμε υπέροχα», είπε στο Reuters, η Taylor, η οποία ήρθε από την Αυστραλία.
Μετά ο τέλος του ντοματοκαβγά συνεργεία καθαρισμού ξεκινούν με μάνικες να απομακρύνουν τα σκουπίδια από τους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Tomatina, το φεστιβάλ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός καυγά το 1945, όταν νεαροί που προσπαθούσαν να δουν από κοντά μια παρέλαση χτύπησαν έναν από τους συμμετέχοντες. Τότε κάποιοι που βρίσκοντας στο σημείο άρπαξαν ντομάτες από ένα κοντινό κιόσκι και τα χρησιμοποίησαν για πολεμοφόδια, μέχρι η αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.

Την επόμενη χρονιά, οι νέοι έκαναν ξανά καυγά ενώ ορισμένοι είχαν φέρει ακόμα και τις δικές τους ντομάτες. Το συμβάν κηρύχτηκε για λίγο παράνομο τη δεκαετία του 1950 υπό τη φασιστική δικτατορία του στρατηγού Φράνκο, αλλά ξεκίνησε εκ νέου το 1959 με ορισμένους κανόνες.

{https://www.youtube.com/watch?v=WNbLMAqmsIw}