Διεθνή

Βενεζουέλα: Διέφυγε στην Ισπανία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία - Του δίνουν πολιτικό άσυλο

Βενεζουέλα: Διέφυγε στην Ισπανία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία - Του δίνουν πολιτικό άσυλο Φωτογραφία: EPA/ Ronald Pena
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη Βενεζουέλα ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια- υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας- έφτασε στην Ισπανία, όπου θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Ο 75χρονος πρώην πρεσβευτής ήταν υποψήφιος στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα στις 28 Ιουλίου, τις οποίες κέρδισε ο Νικολάς Μαδούρο. Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια διέφυγε από τη χώρα αφού αγνόησε τρεις κλήσεις να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέα.

Ήδη ζήτησε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και η Μαδρίτη «φυσικά θα του δώσει», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες. Από χθες ο Πέδρο Σάντσεθ είχε διαβεβαιώσει ότι η Ισπανία δεν θα εγκαταλείψει τον 75χρονο, τον οποίο χαρακτήρισε ήρωα.

Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια κρυβόταν εδώ και πάνω από ένα μήνα. Στις 3 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, επειδή δεν παρουσιάστηκε στην εισαγγελία. Οι αρχές της Βενεζουέλας τον κατηγορούν για «απείθεια στους νόμους», «συνωμοσία», «σφετερισμό αξιωμάτων» και «δολιοφθορά».

Η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Μαδούρο με 52%, αποτέλεσμα που αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια δέχθηκε να αντικαταστήσει τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης, όταν απαγορεύτηκε σε εκείνη να «κατέβει» στις εκλογές. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Μαδούρο. Μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αναγνωρίσει την επανεκλογή του ούτε το 2018.

Σήμερα η ΕΕ ζήτησε από τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να πάψει να καταστέλλει την αντιπολίτευση. «Η ΕΕ επιμένει οι αρχές της Βενεζουέλας να τερματίσουν την καταστολή, τις αυθαίρετες συλλήψεις και την παρενόχληση μελών της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών και να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Σε μια δημοκρατία κανένας πολιτικός ηγέτης δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.