Διεθνή

Χάρις και Τραμπ έχουν συγκεντρώσει περίπου 1 δισ. δολ - Πού θα τα ξοδέψουν

Χάρις και Τραμπ έχουν συγκεντρώσει περίπου 1 δισ. δολ - Πού θα τα ξοδέψουν Φωτογραφία: EPA
Η αναμέτρηση Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ μπαίνει στην τελική ευθεία για την ηγεσία των ΗΠΑ

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν συγκεντρώσει από χορηγίες το υπέρογκο ποσό του 1 δισ. δολ. τουλάχιστον για την προεκλογική τους εκστρατεία καθώς μπαίνουν στην τελική φάση της διεκδίκησης της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Τώρα το ερώτημα είναι πού θα τα ξοδέψουν. Οι εκστρατείες τους αποκάλυψαν τα σχέδιά τους τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο μία έκρηξη διαφημίσεων που στοχεύουν σχεδόν σε οποιονδήποτε ψηφοφόρο της πολιτείας που μπορεί ακόμα να μην έχει αποφασίσει. Τα τελευταία στοιχεία που ήταν διαθέσιμα έως τις αρχές Αυγούστου έδειξαν ότι η Χάρις, ο Τραμπ και οι άμεσα συμμαχικές ομάδες τους συγκέντρωσαν το ποσό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς χρηματοδότησης της εκστρατείας στο OpenSecrets, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 370 εκατομμυρίων δολαρίων απευθείας από τις εκστρατείες τους.

Εκτός super-PAC που υποστηρίζουν έναν από τους υποψηφίους, υπάρχουν επίσης άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια περίπου στην τράπεζα. Και ακόμη και αυτά τα εντυπωσιακά ποσά είναι σίγουρα τώρα σημαντικά υψηλότερα μετά από έναν Αύγουστο που περιλάμβανε ένα άλλο κύμα προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων, το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο και μια συνεχή σειρά πολιτικών πρωτοσέλιδων.  Ίσως μόνο ένα πράγμα να είναι απολύτως σαφές καθώς οι υποψήφιοι εισέρχονται στην τελική ευθεία: καμία από τις εκστρατείες δεν πρόκειται να έχει έλλειψη κεφαλαίων για το επερχόμενο σπριντ.

Κάμαλα Χάρις - Ντόναλντ Τραμπ: Πώς σχεδιάζουν να ξοδέψουν τα ποσά οι δύο αντίπαλοι

Από τώρα και μέχρι την ημέρα των εκλογών, η σαφής προτεραιότητα για όλα αυτά τα χρήματα είναι διαφημίσεις, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα κινήσεις, όταν ένα αξιοπρεπές τμήμα των μετρητών για την εκστρατεία πήγαινε στην πρόσληψη προσωπικού και στο άνοιγμα γραφείων.

Η καμπάνια της Χάρις ήταν η πιο συγκεκριμένη σχετικά με τα σχέδιά τους για το φθινόπωρο, ανακοινώνοντας πρόσφατα σχέδια για κράτηση 370 εκατομμυρίων δολαρίων σε διαφημίσεις που θα διαρκέσουν έως τον Νοέμβριο. Τα χρήματα κατανέμονται μεταξύ 170 εκατομμυρίων δολαρίων για παραδοσιακά τηλεοπτικά σποτ και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ψηφιακές διαφημίσεις.

Το κύριο super-PAC που υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια να δαπανήσει 250 εκατομμύρια δολάρια για τη δική του λίστα διαφημίσεων μεταξύ του συνεδρίου των Δημοκρατικών και της ημέρας των εκλογών.

Η εκστρατεία του πρώην προέδρου Τραμπ μέχρι στιγμής ήταν λιγότερο σαφής σχετικά με τις προθέσεις της. Αλλά το AdImpact, μια υπηρεσία παρακολούθησης πολυμέσων, έχει κάνει λόγο για εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτικά σποτ που ήδη βρίσκονται στα σκαριά. Συνολικά, περίπου 438 εκατομμύρια δολάρια τηλεοπτικών κρατήσεων έχουν ήδη γίνει μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με το AdImpact. Οι θεατές σε όλη τη χώρα θα αντιμετωπίσουν μια επίθεση από διαφημίσεις.

Η Πενσυλβάνια, όπως αναμενόταν, θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος, με πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια σε τηλεοπτική διαφήμιση να προβάλλεται τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι σημαντικοί πόροι της εκστρατείας θα αφιερωθούν στην οργάνωση και την εκπαίδευση των παρατηρητών ώστε να εμφανίζονται στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Αυτή είναι μια προσπάθεια που είπε ότι θα «προστατεύσει την ψήφο», αλλά οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ έχει επίσης αναθέσει σε συμμαχικές ομάδες υπερ-PAC πολλές από τις προσπάθειες της εκστρατείας του για να φέρει τους ψηφοφόρους του στις κάλπες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή είναι μία επικίνδυνη στρατηγική που θα τον αφήσει με λιγότερο άμεσο έλεγχο αυτής της κεντρικής λειτουργίας της εκστρατείας.
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια για άντληση ακόμη περισσότερων χρημάτων έχει σχεδόν επιβραδυνθεί παρά όλα τα μετρητά που ήδη υπάρχουν.
Η εκστρατεία της Χάρις ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στις 21 Ιουλίου, η προσπάθεια των Δημοκρατικών συγκέντρωσε 540 εκατομμύρια δολάρια, αλλά μένει να δείξουν πόσα από αυτά συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Παράλληλα, και οι υποψήφιοι των παρατάξεων - ειδικά οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι - εξακολουθούν να συγκεντρώνουν χρήματα. Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Άννα Γουίντουρ συγκεντρώνουν χρήματα για την Χάρις στα Χάμπτονς, έναν πλούσιο θύλακα κοντά στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ μάζευε χρήματα για τον Τραμπ στην Ατλάντα.

Η εκστρατεία της Χάρις εν τω μεταξύ βρήκε επίσης μια νέα νέα πηγή συγκέντρωσης χρημάτων με τη μορφή μαζικών προσκλήσεων Zoom για διαφορετικές ομάδες συμφερόντων. Η προσπάθεια ξεκίνησε με εκατοντάδες χιλιάδες να συμμετάσχουν σε συναντήσεις (και να δωρίσουν εκατομμύρια) όπως το Win with Black Women και το White Dudes for Harris.