Διεθνή

Laura Loomer: Ποια είναι η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος που δεν αποχωρίζεται ο Τραμπ

Laura Loomer: Ποια είναι η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος που δεν αποχωρίζεται ο Τραμπ
H Laura Loomer συνόδευσε τον Τραμπ στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Φιλαδέλφια για το debate με την Χάρις και όλα δείχνουν πως είναι εκείνη που τον έπεισε πως... μετανάστες από την Αϊτή τρώνε τα κατοικίδια των Αμερικανών σε πόλη του Οχάιο.

Η παρουσία της ακροδεξιάς συνωμοσιολόγου Laura Loomer δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, σχετικά με την επιρροή που μπορεί να έχει πάνω του η αμφιλεγόμενη πρώην υποψήφια για το Κογκρέσο.

Η Loomer είναι γνωστή στις ΗΠΑ για την αντιμουσουλμανική ρητορική της και τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, μεταξύ των οποίων πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν «εσωτερική δουλειά» που οργανώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πως η Καμάλα Χάρις δεν είναι πραγματικά μαύρη.

Συνόδευσε τον Τραμπ σε εκδήλωση μνήμης για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους την Τετάρτη, ταξίδευσε μαζί του για το προεδρικό debate, ενώ μια μέρα πριν είχε φροντίσει να «ανοίξει τα μάτια» στους 1,2 εκατ. ακολούθους της γράφοντας στο X πως οι μετάναστες αρπάζουν και τρώνε κατοικίδια Αμερικανών.

Γεννημένη στην Αριζόνα το 1993, η αυτοαποκαλούμενη ερευνήτρια δημοσιογράφος έχει εργαστεί ως ακτιβιστρία σε ακροδεξιές ομάδες όπως το Project Veritas και το Infowars του Alex Jones.

Το 2020 κατέβηκε - με την υποστήριξη του Τραμπ - ως υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη Φλόριντα, αλλά έχασε από τη Δημοκρατική Λόις Φράνκελ.

Προσπάθησε ξανά δύο χρόνια αργότερα, βάζοντας ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για να εκθρονίσει τον Ντάνιελ Γουέμπστερ σε προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών σε διαφορετική περιφέρεια της Φλόριντα.

Πλέον είναι γνωστή για την φανατική υποστήριξή της στον Τραμπ, αλλά και για την προώθηση μιας μακράς σειράς θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η Καμάλα Χάρις δεν είναι μαύρη και ότι ο γιος του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος έστελνε κρυπτογραφημένα μηνύματα που καλούσαν σε δολοφονία του Τραμπ.

Οι αναρτήσεις αυτές οδήγησαν στο μπλοκάρισμά της σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram και ακόμη, σύμφωνα με την ίδια, στην Uber και τη Lyft, καθώς έκανε προσβλητικά σχόλια για τους μουσουλμάνους οδηγούς. Κάποτε περιέγραψε τον εαυτό της ως «περήφανη ισλαμοφοβική».

«Χαίρομαι που αφιερώνω όλο μου το χρόνο στο να βοηθήσω τον Τραμπ, γιατί αν ο Τραμπ δεν επιστρέψει στην εξουσία, εγώ τα χάνω όλα», είχε δηλώσει στην Washington Post τον περασμένο Μάρτιο.

Η ιστορία λέει πως η Loomer είχε συζητήσει να εργαστεί για την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ την άνοιξη του 2023.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ήθελε να την προσλάβει, ωστόσο ακολούθησαν αντιδράσεις από πιστούς του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας σφοδρής επίπληξης από την Marjorie Taylor Greene. Τελικά δεν προέκυψε καμία συνεργασία - αποτέλεσμα για το οποίο η Loomer θεωρεί υπεύθυνη την Greene.

Παρότι δεν «έκλεισαν» επίσημη συνεργασία, η Loomer και ο πρώην πρόεδρος συνέχισαν τις στενές επαφές τους. Σε μια συγκέντρωση στην Αϊόβα τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τραμπ είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι η Loomer ήταν ένα «πολύ σημαντικό πρόσωπο, πολιτικά». Τον Μάρτιο, την αποκάλεσε ως «γυναίκα με θάρρος»: «Η σπουδαία Laura Loomer - μερικοί από εσάς γνωρίζετε τη Laura - είναι φανταστικός άνθρωπος, σπουδαία γυναίκα», είχε πει οΤραμπ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Ιούλιο στο Νάσβιλ.

Με πληροφορίες από BBC και Washington Post

NETWORK