Διεθνή

Τιτανικός: Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποσύνθεσης του θρυλικού ναυαγίου

Τιτανικός: Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποσύνθεσης του θρυλικού ναυαγίου Φωτογραφία: INSTAGRAM
Η ομάδα που της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα διαχείρησης του Τιτανικό έχει λάβει πάνω από 2 εκατ. φωτογραφίες.

Έχουν περάσει 112 χρόνια από την πρόσκρουση του Τιτανικού σε παγόβουνο το 1912 και την βύθισή του. Έκτοτε η ανθρωπότητα έχει εξοικειωθεί με τις εικόνες από την πλώρη του, που βρίσκεται στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού.

Όμως νέες φωτογραφίες, από φέτος το καλοκαίρι, αποκαλύπτουν τη δραματική αλλαγή της εικόνας που έχει σήμερα το θρυλικό ναυάγιο. Η τελευταία έκθεση του RMS Titanic Inc., μία αμερικανική εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο, αποκάλυψε ότι το τμήμα, του μέχρι σήμερα ανέπαφου κιγκλιδώματος γύρω από το μπροστινό μέρος του άνω καταστρώματος του πλοίου έχει πέσει. Πλέον το τμήμα των 4,5 σχεδόν μέτρων έχει πέσει στον βυθό, ακριβώς κάτω από το σημείο που βρισκόταν κάποτε. «Είμαστε λυπημένοι με αυτή την απώλεια και την αναπόφευκτη αποσύνθεση του πλοίου και των ερειπίων του» ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

{https://www.instagram.com/p/C_Ou2s8NweJ/?hl=el}

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα διεξάγουμε μία πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Τιτανικός και τις αλλαγές που έχει με τα χρόνια» πρόσθεσε. «Παρά το γεγονός ότι η κατάρρευσή του είναι αναπόφευκτη, οι αποδείξεις αυτές εντείνουν την αποστολή μας να διατηρήσουμε και να καταγράψουμε όσα περισσότερα μπορούμε πριν αν είναι πολύ αργά» ανέφερε ακόμα η δήλωση.

Η έκθεση του Ιουλίου, η ένατη για την εταιρεία από εκείνη την πρώτη επίσκεψη στο ναυάγιο το 1987, περιελάβανε φωτογραφίες ειδικών, ωκεανογράφων, επιστημόνων και ιστορικών που συνεργάζονται για να αποτυπώσουν νέες εικόνες του ναυαγίου προκειμένου να καταγράψουν την κατάστασή του, να αναγνωρίσουν τα τεχνουργήματα και τα τμήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο, και να συνδράμουν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διατήρησής του σύμφωνα με την εταιρεία. Έχουν ληφθεί πάνω από 2 εκατ. φωτογραφίες ενώ η έρευνα αυτή αποτύπωσε μία εξαιρετική ανακάλυψη.

{https://www.instagram.com/p/C_bA4xWqtEn/?hl=el}

Την τελευταία μέρα της έκθεσης, η ομάδα ανακάλυψε και αποτύπωσε φωτογραφικά ένα άγαλμα 61 εκατοστών, της Άρτεμις. Το άγαλμα, που κάποτε ήταν στημένο στην κορυφή του τζακιού ως κεντρικό κομμάτι στο σαλόνι της πρώτης θέσης του Τιτανικού πλέον βρισκόταν στον βυθό του ωκεανού, καθώς ο χώρος του σαλονιού έσπασε και άνοιξε κατά τη βύθιση του πλοίου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αν και το άγαλμα υπήρχε σε φωτογραφίες στην έκθεση του 1986, η τοποθεσία του παρέμενε άγνωστη μέχρι την τελευταία αποστολή λόγω της παράδοσης περί απόλυτης μυστικότητας γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού, είπε η εταιρεία.

{https://www.instagram.com/p/C_Y5OkkNniU/?hl=el&img_index=1}

Αρκετά από τα αντικείμενα που κοσμούσαν τα δωμάτια και τους χώρους του Τιτανικού «ήταν κατασκευασμένα από οργανικά υλικά, ήταν κατασκευασμένο από οργανικά υλικά, που διασπώνται μετά από πολλές δεκαετίες που παραμένουν βυθισμένα στο εχθρικό περιβάλλον» του ωκεανού, ανέφερε η εταιρεία την Κυριακή σε ανάρτηση στο Instagram. Ωστόσο, η Άρτεμις «αναπαύεται ακόμα όρθια ανάμεσα σε εκατοντάδες συντρίμμια. Όπως οι αιώνιες ρωμαϊκές θεότητες, είναι και αυτή διαχρονική και ανακαλύπτεται ξανά χάρη στην Έκθεση 2024».

Ενώ όμως οι επιστήμονες αγωνίζονται να διατηρήσουν την ιστορία του Τιτανικού, το θρυλικό ναυάγιο σιγά σιγά χάνεται.  Το 2019, πλάνα από μια σειρά καταδύσεων ομάδας εξερεύνησης από την Triton Submarines αποκάλυψε τις επιπτώσεις της διάβρωσης του αλατιού, των μεταλλοφάγων βακτηρίων και της δράσης του βαθιού ρεύματος στην αποσύνθεση του πλοίου.

{https://www.instagram.com/p/C_Y4qeOB_TT/?hl=el}

{https://www.instagram.com/p/C_Ts-P_uF2r/?hl=el}

NETWORK