Διεθνή

Ναυάγιο στη Σικελία: Μαρτυρικός ο θάνατος των επιβατών, πέθαναν από ασφυξία

Ναυάγιο στη Σικελία: Μαρτυρικός ο θάνατος των επιβατών, πέθαναν από ασφυξία
Παγιδευμένα, χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα στις καμπίνες του σκάφους Bayesian που βυθίστηκε ανοιχτά της Σικελίας ήταν τα 4 από τα 7 θύματα.

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις νεκροψίες των θυμάτων του ναυαγίου στη Σικελία στις 19 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, οι νεκροψίες αποκάλυψαν ότι οι πνεύμονες των θυμάτων δεν περιείχαν νερό, γεγονός που υποδηλώνει την τρομακτική πιθανότητα ότι βρισκόντουσαν εν ζωή όταν το γιοτ βυθίστηκε.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο 59χρονος Μάικ Λίντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα, η οποία ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη.

Η La Repubblica ανέφερε ότι οι πνεύμονες του τραπεζίτη Τζόναθαν Μπλούμερ και της συζύγου του, Τζούντι, δεν ήταν γεμάτοι με νερό, όπως επίσης ούτε τα στομάχια και οι τραχείες τους.

Η εφημερίδα υπέθεσε ότι το ζευγάρι «πέθανε από ασφυξία», αφού τελείωσε το οξυγόνο κάτω από το κατάστρωμα όταν βυθίστηκε το γιοτ. «Η “φούσκα αέρα” που δημιουργήθηκε εκεί θα μπορούσε να είχε διαρκέσει ελάχιστο χρόνο, καθώς θα ήταν μικρή και θα γέμιζε γρήγορα με τοξικό διοξείδιο του άνθρακα», αναφέρει η εφημερίδα. Οι νεκροψίες έδειξαν ότι οι αερόφυσαλίδες έγιναν τοξικές καθώς τα θύματα ανέπνεαν το τελευταίο οξυγόνο και εξέπνεαν διοξείδιο του άνθρακα.

Μεταξύ άλλων που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο δικηγόρος Chris Morvillo και η σύντροφός του Neda, των οποίων οι πνεύμονες επίσης δεν περιείχαν νερό, όπως αποκαλύφθηκε από τις νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Το γιοτ μήκους 56 μέτρων χτυπήθηκε από καταιγίδα ενώ ήταν αγκυροβολημένο κοντά στο Πορτιτσέλο και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Τα σώματα του Λίντς, της κόρης του Χάνα και των φίλων τους ανασύρθηκαν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης διάσωσης. Όλα τα θύματα της τραγωδίας ήταν επιβάτες, εκτός από τον σεφ του γιοτ, Recaldo Thomas, που άνηκε στο πλήρωμα. Το σώμα του, το οποίο βρέθηκε στη θάλασσα κοντά στο σημείο που βυθίστηκε το γιοτ, ήταν το πρώτο που ανασύρθηκε.

Η κόρη του Λίντς, Χάνα, βρέθηκε στην καμπίνα της, ενώ τα υπόλοιπα θύματα ήταν σε άλλο δωμάτιο. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν η μητέρα της Χάνα και σύζυγος του Λιντς, Angela Bacares, που κατέβηκε κάτω στο κατάστρωμα για να τους ξυπνήσει και να τους ενημερώσει ότι το σκάφος βυθιζόταν. Φαίνεται ότι η Bacares ξύπνησε από τη σφοδρή καταιγίδα και ανέβηκε στη γέφυρα, όπου στο σημείο βρήκε μέλη του πληρώματος.

Η Bacares επέζησε μαζί με 14 άλλους επιβάτες όταν το σκάφος αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας. Συνολικά 15 άνθρωποι επιβίωσαν από το ναυάγιο, ενώ οι νεκροψίες του Λίντς, της Χάνα και του σεφ Thomas αναμένονται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Τρία μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του Νεοζηλανδού καπετάνιου James Cutfield, του Βρετανού μηχανικού Tim Parker Eaton και του συμπατριώτη τους Matthew Griffiths, ερευνώνται για την πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσουν κατηγορίες, καθώς είναι στο χέρι του ανακριτή να αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί πλήρης δίκη μετά το κλείσιμο της έρευνας.

Ο Cutfield είχε οκταετή εμπειρία ως καπετάνιος σε πολυτελή γιοτ και προηγουμένως είχε εργαστεί στην κατασκευή τους για περίπου 30 χρόνια σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Ο αδελφός του, Mark, που ζει στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι ήταν «ένας εξαιρετικός ναυτικός» όταν ήταν νέος.

Ο Matthew Griffiths, ο οποίος βρισκόταν στο σκάφος Bayesian όταν σημειώθηκε η τραγωδία, δήλωσε στις αρχές ότι τα μέλη του πληρώματος έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τους επιβάτες. Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ενημέρωσης Ansa, ο Griffiths είπε: «Ξύπνησα τον καπετάνιο όταν ο άνεμος ήταν στα 20 κόμβους. Έδωσε εντολές να ξυπνήσουμε τους υπόλοιπους».

Ο Griffiths περιέγραψε τις δραματικές στιγμές εκείνης της μοιραίας νύχτας: «Το πλοίο έγειρε και βρεθήκαμε στο νερό. Μετά καταφέραμε να ανεβούμε ξανά και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους μπορούσαμε».

NETWORK