Διεθνή

H «συγγνώμη» Νετανιάχου και οι νέες απειλές της Χαμάς: «Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα»

H «συγγνώμη» Νετανιάχου και οι νέες απειλές της Χαμάς: «Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα» Φωτογραφία: EPA/ OHAD ZWIGENBERG
Οργή στο Ισραήλ για τους θανάτους των ομήρων – Νέες οδηγίες έδωσε η Χαμάς σε όσους τους φρουρούν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των έξι ομήρων που βρέθηκαν νεκροί, την ώρα που η Χαμάς απειλεί ότι όσοι κρατούνται ακόμα στη Γάζα θα επιστρέψουν «σε σάβανα», αν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι δεν κάνει αρκετά προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ η Βρετανία ανέστειλε τις πωλήσεις κάποιων όπλων στο Ισραήλ.

Ο Άμπου Ουμπάινταν, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, δήλωσε ότι δόθηκαν νέες οδηγίες στους φρουρούς για το πώς να διαχειριστούν τους ομήρους, σε περίπτωση που τους πλησιάσουν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Δίχως να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι νέες οδηγίες, ανέφερε ότι δόθηκαν μετά την επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ομήρων από τις ισραηλινές δυνάμεις, τον Ιούνιο. Σε εκείνη την επιχείρηση ο στρατός απελευθέρωσε τους ομήρους με επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

«Η επιμονή του Νετανιάχου να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους μέσω στρατιωτικών πιέσεων, αντί να επισφραγίσει μια συμφωνία, σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σε σάβανα. Οι οικογένειες πρέπει να επιλέξουν αν τους θέλουν νεκρούς ή ζωντανούς», δήλωσε ο Ουμπάινταν.

Η «συγγνώμη» του Νετανιάχου

«Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενος στους συγγενείς των ομήρων που βρέθηκαν νεκροί.

Αναφερόμενος στους έξι ομήρους, που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, κατηγόρησε τη Χαμάς για τον θάνατό τους και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο».

Παράλληλα τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί τη «σφαγή» των έξι ομήρων και προειδοποίησε τη Χαμάς πως θα πληρώσει «πολύ βαρύ τίμημα». Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και εν μέσω γενικής απεργίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. «Η υλοποίηση των πολεμικών στόχων περνά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», τόνισε, αναφερόμενος σε ένα ζήτημα που έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός.

Το «όχι» του Μπάιντεν

Νωρίτερα σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι είναι η ώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων ή θεωρεί ότι κάνει αρκετά. «Όχι», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, δίχως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=-eg8bzRRAnw}

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία στις δύο πλευρές, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει αυτή την τελευταία πρόταση ως «take it or leave it», σύμφωνα με την Washington Post. Πριν από τη δήλωση στην οποία φάνηκε να ασκεί κριτική στον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν εξέφρασε «οδύνη και οργή» για τον θάνατο των έξι ομήρων. «Οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα», τόνισε.

Η αντίδραση το Ισραήλ και της Χαμάς

Μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραήλ χαρακτήρισαν «αξιοσημείωτο» ότι ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου για μια συμφωνία και όχι τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν επικίνδυνη τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, επειδή έγινε μετά την εκτέλεση έξι ομήρων από τη Χαμάς.

Από την άλλη, ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι η κριτική του Μπάιντεν στον Νετανιάχου αποτελεί «αναγνώριση» από τις ΗΠΑ ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος «ευθύνεται για την υπονόμευση των προσπαθειών να επιτευχθεί συμφωνία».

Η Βρετανία ανέστειλε άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ανέστειλε 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση, σημειώνοντας ότι αυτή δεν ισοδυναμεί με γενική απαγόρευση ή εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά αφορά μόνο εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που περιλαμβάνει η αναστολή εξαγωγών είναι εξαρτήματα μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και drones. Όμως, εξαρτήματα για F-35 θα εξαιρούνται, εκτός αν πηγαίνουν απευθείας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, δεν ήταν δυνατόν να ανασταλούν αυτές οι εξαγωγές χωρίς να ζημιωθεί το παγκόσμιο πρόγραμμα για αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη.

«Σαφώς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι απειλών για την ασφάλειά του, αλλά ανησυχούμε βαθιά για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το Ισραήλ και ιδιαίτερα για τις αναφορές για θανάτους αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών», είπε ο Λάμι στο κοινοβούλιο.

«Με λύπη ενημερώνω τη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα ότι η αξιολόγηση που έλαβα δεν μου επιτρέπει να καταλήξω σε κάτι άλλο πέρα από το ότι για συγκεκριμένες εξαγωγές βρετανικών όπλων στο Ισραήλ υπάρχει ένας ξεκάθαρος κίνδυνος πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε.

Οι βρετανικές εξαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% των όπλων που λαμβάνει το Ισραήλ συνολικά. Η αναστολή δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ, συμπλήρωσε ο Λάμι. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η απόφαση δεν αποτελεί κρίση για το αν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο ή όχι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ χαρακτήρισε απογοητευτική την απόφαση του Λονδίνου. «Στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» στη Χαμάς και τους υποστηρικτές της στο Ιράν, συμπλήρωσε.

NETWORK