Διεθνή

Συρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ

Συρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ HAITHAM IMAD
«Μία από τις πιο βίαιες ισραηλινές επιθέσεις» στη Συρία τα τελευταία χρόνια ανέφερε το Συριακό παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το συριακό παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα αύξησε τον αριθμό των νεκρών μετά το ισραηλινό χτύπημα. Η τελευταία ενημέρωση ανεβάζει τον αριθμό στους 25.

Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο κατά την επίθεση σκοτώθηκαν «πέντε άμαχοι, τέσσερις στρατιώτες και προσωπικό και 13 Σύριοι που εργαζόταν με ιρανικές ομάδες». Επίσης, υπάρχουν τρία πτώματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Το παρατηρητήριο περιέγραψε την επίθεση της Κυριακής ως «μία από τις πιο βίαιες ισραηλινές επιθέσεις» στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ισραήλ εκτόξευσε 14 πυραύλους. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων έκανε νωρίτερα λόγο για 16 νεκρούς μετά από επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Sana επικαλέστηκε αξιωματούχο υγείας ο οποίος είπε ότι από την επίθεση υπάρχουν ακόμα 36 τραυματίες στο Masyaf.

Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη δήλωσε πως δεν σχολιάζει αναφορές ξένων Μέσων για επιθέσεις, τις οποίες το Συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ως «ωμή αγριότητα». Το ιρανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική». Ωστόσο, το Ισραήλ προηγουμένως παραδέχθηκε ότι έχει κάνει εκατοντάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σε συριακούς στόχους, που σύμφωνα με αυτό, συνδέονται με το Ιράν.

Το πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι η πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά ξεκίνησε περίπου στις 23:30 (τοπική ώρα) το βράδυ της Κυριακής. «Η αεράμυνά μας κατέρριψε μερικούς πυραύλους» ανέφερε στρατιωτική πηγή. Το πρακτορείο ειδήσεων είπε ακόμα ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές στον αυτοκινητόδρομο Masyaf-Wadi al-Oyoun highway και πως ξέσπασε φωτιά σε δασικές εκτάσεις στο Hair Abbas.