Διεθνή

Σπάνια φυλή ιθαγενών του Αμαζονίου επιτέθηκε σε υλοτόμους - Δύο νεκροί από βέλη

Σπάνια φυλή ιθαγενών του Αμαζονίου επιτέθηκε σε υλοτόμους - Δύο νεκροί από βέλη Φωτογραφία: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ/Diego Cortijo / Survival Interna
Δύο ακόμα εργάτες αγνοούνται ενώ ένας είναι τραυματίας μετά την επίθεση της φυλής του Mashco Piro στον περουβιανό Αμαζόνιο.

Τουλάχιστον δύο υλοτόμοι σκοτώθηκαν από βέλη ιθαγενών, ένας τραυματίστηκε και δύο ακόμα αγνοούνται μετά από επίθεση ιθαγενών, που ανήκουν στη σπάνια φυλή του περουβιανού Αμαζονίου, Mashco Piro.

Την είδηση έκαναν γνωστή οι ακτιβιστές που έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την αδυναμία της να αναγνωρίσει και να προστατεύσει την περιοχή των απομονωμένων αυτών ιθαγενών. Η επίθεση έγινε μόλις μια μέρα πριν το Συμβούλιο Εποπτείας Δασών αναστείλει για 8 μήνες το πιστοποιητικό της εταιρείας υλοτομίας.

Οι ομάδες των ιθαγενών του Περουβιανού Αμαζονίου και η ΜΚΟ Survival International απαίτησαν από το Συμβούλιο να ακυρώσει μόνιμα το πιστοποιητικό της εταιρείας Canales Tahuamanu, που δραστηριοποιείται στα σύνορα της απομονωμένης περιοχής που ζει φυλή.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των ιθαγενών Fenamad, Eusebio Ríos, δήλωσε πως «υπάρχουν τραυματίες, νεκροί και αγνοούμενοι, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί ή τι πραγματικά συνέβη». Κάλεσε τους υλοτόμους να φύγουν από την περιοχή μετά την επίθεση και τόνισε πως η Fenamad απαιτεί εδώ και πολύ καιρό αυτή η περιοχή να προστατευθεί σωστά για να προστατεύσει του ιθαγενείς.

Η επίθεση συνέβη κοντά στον ποταμό Pariamanu στην επαρχία του Madre de Dios. Η περιοχή αυτή είναι έδαφος των ιθαγενών της φυλής Mashco Piro αλλά πλέον εκεί δραστηριοποιείται η εταιρεία υλοτομίας. Ανάλογη επίθεση είχε γίνει και τον Αύγουστο, στην ίδια περιοχή. Τότε είχε τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο ενώ σε επίθεση του 2022, ένας υλοτόμος είχε βρεθεί νεκρός από βέλος και ένας άλλος είχε τραυματιστεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού του Περού που είναι υπεύθυνο για τα δικαιώματα των ιθαγενών ανέφερε σε δήλωσή του ότι ερευνά τις αναφορές για το περιστατικό και συνεργάζεται με το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα και την αστυνομία ώστε να σταλεί στην περιοχή ελικόπτερο. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν εντείνει τις ανησυχίες αναφορικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων της φυλής του Mashco Piro.

Τα τελευταία χρόνια εταιρείες έχουν επεκταθεί στα βάθη του Αμαζονίου, παραποιώντας τη φύση, και χτίζοντας δρόμους για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις της ξυλείας τους περιορίζοντας σημαντικά και επεμβαίνοντας στην περιοχή όπου ζουν εδώ και αιώνες απομονωμένες και σπάνιες φυλές.