Διεθνή

«Είσοδο» στην Φοντάνα ντι Τρέβι θα βάλει η Ρώμη λόγω υπερτουρισμού

«Είσοδο» στην Φοντάνα ντι Τρέβι θα βάλει η Ρώμη λόγω υπερτουρισμού Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ρώμη εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μνημεία της.

Η ιταλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ιωβηλαίο του 2025, μια ρωμαιοκαθολική εκδήλωση διάρκειας ενός έτους που αναμένεται να προσελκύσει 32 εκατομμύρια τουρίστες και προσκυνητές.

Σύμφωνα με τα προσχέδια, θα απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη στο συντριβάνι, με καθορισμένους χρόνους και περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στα σκαλιά γύρω από αυτό.

«Για τους κατοίκους της Ρώμης σκεφτόμαστε να το κάνουμε δωρεάν, ενώ οι τουρίστες θα κληθούν να κάνουν μια συμβολική συνεισφορά, ένα ή δύο ευρώ (1,1-2,2 δολάρια)», δήλωσε ο σύμβουλος τουρισμού της Ρώμης Αλεσάντρο Ονοράτο στην εφημερίδα Il Messaggero της Πέμπτης.

Την Τετάρτη, ο δήμαρχος Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι χαρακτήρισε τα μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών πολύ πιθανά.

«Η κατάσταση στη Φοντάνα ντι Τρέβι γίνεται τεχνικά πολύ δύσκολη στη διαχείριση», είπε στους δημοσιογράφους.

Και άλλες πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον υπερτουρισμό, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης και της Βενετίας, όπου οι τοπικές αρχές δοκίμασαν φέτος ένα σύστημα χρέωσης εισόδου για τους επισκέπτες.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, όπου η παράδοση θέλει τους επισκέπτες να πετούν ένα νόμισμα για να εγγυηθούν την επιστροφή τους στη Ρώμη και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό πόλο έλξης, ακόμη και για τους ηγέτες του κόσμου που την επισκέπτονται.