Διεθνή

Η αλήθεια για τον «περίεργο ήχο» που κατέγραψε το Starliner στο διάστημα - Ηχητικό ντοκουμέντο

Η αλήθεια για τον «περίεργο ήχο» που κατέγραψε το Starliner στο διάστημα - Ηχητικό ντοκουμέντο Φωτογραφία: PEXELS Photo by Pixabay
Τι είναι τελικά ο «περίεργος ήχος» στο διάστημα που κατέγραψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αναστάτωση προκάλεσε ο «περίεργος ήχος» που εντόπισε το Σάββατο στη διαστημική κάψουλα Starliner ο Μπουτς Γουίλμορ, ένας από τους δύο αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Ουίλιαμς επρόκειτο να παραμείνουν για οκτώ ημέρες στον ISS, αλλά θα παραμείνουν τελικά οκτώ μήνες, αφού η σωρεία τεχνικών δυσκολιών που ανέκυψαν στο της διαστημικό σκάφος της Boeing οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί για να φέρει πίσω στη Γη τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες. Οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Γη με διαστημικό σκάφος της SpaceX του Ίλον Μασκ τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος της Boeing, που ήδη αντιμετωπίζει επανειλημμένες αποτυχίες στα αεροσκάφη της.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o Γουίλμορ ανέφερε το περασμένο Σάββατο στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον την ανησυχία του για την ύπαρξη ενός «παράξενου» θορύβου, λίγες μέρες προτού η κάψουλα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη γη χωρίς πλήρωμα.

«Έχω μια ερώτηση για το Starliner. Ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος από το ηχείο. Δεν ήξερα αν μπορείτε να συνδεθείτε στο Starliner... Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», είπε ο Γουίλμορ. Μετά από δύο προσπάθειες, το Διαστημικό Κέντρο κατέγραψε τον ήχο.

{https://x.com/ajtourville/status/1830256447583916110}

«Μπουτς, αυτό πέρασε. Ήταν κάτι σαν παλλόμενος θόρυβος, σχεδόν σαν πινγκ σόναρ» τονίστηκε από τη Γη. «Θα σας αφήσω όλους να ξύσετε τα κεφάλια σας και να δείτε αν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Γουίλμορ.

{https://www.tiktok.com/@cnn/video/7410760399521320234?_r=1&_t=8pTDrUCfuiX}

Τι είναι τελικά ο «περίεργος ήχος» στο διάστημα που κατέγραψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 

Η NASA μετά από ώρες αναλύσεων στο ηχητικό που έλαβε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ήχος δεν είναι παράξενος, ούτε ανεξήγητος, αλλά «αποτέλεσμα μιας διαμόρφωσης του ήχου μεταξύ του διαστημικού σταθμού και του Starliner».

Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία εξήγησε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μαζεύει σε ένα σύστημα όλους τους ήχους ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει τα δεδομένα για διάφορους αστροναύτες που μιλούν μεταξύ τους ή με τις υπηρεσίες τους στη Γη. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ήχου λοιπόν, μπορεί ένα μέρος του να αναπαραχθεί στα ηχεία. Στην περίπτωση των αστροναυτών λοιπόν, θα μπορούσε ο ήχος που άκουσαν να ήταν η συνομιλία τους με τη Γη, αλλά στη μορφή που ταξιδεύει ο ήχος.

«Το σύστημα ήχου του διαστημικού σταθμού είναι πολύπλοκο, επιτρέποντας τη διασύνδεση πολλαπλών διαστημοπλοίων και μονάδων, και είναι σύνηθες να παρατηρείται θόρυβος και ανατροφοδότηση», πρόσθεσε η NASA.

{https://x.com/Commercial_Crew/status/1830615508980302139}