Διεθνή

Ο μυστικός «ψυχολογικός πόλεμος» του Πούτιν στην Ευρώπη - Αποκαλυπτικός φάκελος του FBI

Ο μυστικός «ψυχολογικός πόλεμος» του Πούτιν στην Ευρώπη - Αποκαλυπτικός φάκελος του FBI Φωτογραφία: EPA/ ALEXANDER KAZAKOV
Ψεύτικα δημοσιεύματα, post και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα «όπλα» της επιχείρησης του Πούτιν.

Φάκελος του FBI αποκαλύπτει πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστησε έναν «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ευρώπη, με ψευδή δημοσιεύματα που δήθεν ήταν από δυτικά ΜΜΕ, αλλά και αναρτήσεις στα social media.

Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων πολιτών και κατάσχεσε περισσότερα από 30 domain που σχετίζονται με εκστρατεία επιρροής των αμερικανικών εκλογών.

Όμως, οι πληροφορίες που κατέθεσε το FBI στο δικαστήριο αποκάλυψαν άλλη μία βόμβα: μια ρωσική επιχείρηση για τη χειραγώγηση Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Βρετανών πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων που έχουν επιρροή, γράφει το Politico.

Στόχος της εκστρατείας του Κρεμλίνου στην Ευρώπη ήταν να σπείρει διχόνοια, να δυσφημίσει και να υπονομεύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά έγγραφα, υπομνήματα και πρακτικά από ρωσικές συναντήσεις για τον «ψυχολογικό πόλεμο».

Το FBI απέκτησε αυτά τα έγγραφα και τα κατέθεσε στο δικαστήριο, στο πλαίσιο των διώξεων που ασκήθηκαν σήμερα. Ο φάκελος των 277 σελίδων περιέχει λεπτομέρειες για το σχέδιο της Μόσχας να επηρεάσει τους Ευρωπαίους.

Η εταιρεία υπό τις εντολές στενού συνεργάτη του Πούτιν

Ένα υπόμνημα της «Social Design Agency»- ρωσική εταιρεία πληροφορικής- περιγράφει πλάνο να μπούνε στο στόχαστρο άτομα, μέσω πραγματικών αναρτήσεων και σχολίων στα social media, προκειμένου να παρακαμφθούν τα φίλτρα που έχουν οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα bot.

Η εταιρεία αυτή ενεργεί υπό τις εντολές του Σεργκέι Κιριγιένκο, του αναπληρωτή προσωπάρχη του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το FBI. Ο στόχος αυτής της καμπάνιας, αναφέρει το ρωσικό έγγραφο, ήταν «να προκληθούν στους πολίτες σκέψεις όπως “αλήθεια, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία;” και αντιδράσεις όπως “οι Αμερικανοί είναι τόσο καθάρματα”».

Αυτές οι εκστρατείες βασίζονταν επίσης domain «κλώνους», για να διασπείρουν ψευδή δημοσιεύματα και περιεχόμενο που φαινόταν σαν να ήταν από δυτικά ΜΜΕ. Επρόκειτο για ψευδή άρθρα που ήταν δήθεν από τα Μέσα Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung και Delfi, μεταξύ άλλων, που πληρώνονταν σε κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, σύμφωνα με το FBI.

Ευάλωτος στόχος η Γερμανία

Η ομάδα ψυχολογικού πολέμου χαρακτήριζε τη Γερμανία ως έναν ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο για τη ρωσική επιρροή. «Οι Γερμανοί είναι πιο εξαρτημένοι από τους Γάλλους», αναφέρει ένα από τα ρωσικά έγγραφα, πιθανότατα μια αναφορά στην οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις εξαγωγές.

«Πρώτα και κύρια, πρέπει να δυσφημήσουμε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ και δεύτερον να πείσουμε τους Γερμανούς να αντιταχθούν στην ανεπαρκή πολιτική των κυρώσεων», αναφέρει ένα ρωσικό έγγραφο, σύμφωνα με το FBI.

«Πρόκληση διεθνούς σύγκρουσης»

Άλλο έγγραφο της «Social Design Agency» περιγράφει επιχείρηση με τίτλο «Πρόκληση διεθνούς σύγκρουσης», που βάζει στο στόχαστρο ιδιαίτερα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν «να κλιμακωθούν οι εσωτερικές εντάσεις… προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας», όπως και να «επηρεαστούν πραγματικές συγκρούσεις και να δημιουργηθούν τεχνητά καταστάσεις σύγκρουσης» μέσω ψευδών δημοσιευμάτων, influencers και στοχευμένες αναρτήσεις και σχόλια στα social media.

Το ρωσικό έγγραφο συμπληρώνει ότι στόχος ήταν να «αποσταθεροποιηθεί η κοινωνική κατάσταση» στη Γαλλία και τη Γερμανία με τη «διασπορά πρόσθετων ψευδών αφηγημάτων, ψεύτικων βίντεο, εγγράφων και καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών, σχολίων στα social media, όπως και ψεύτικων και πραγματικών δηλώσεων από influencers».