Διεθνή

Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ και διπλωματικός πυρετός για τους δυτικούς πυραύλους

Συνάντηση Μπάιντεν - Στάρμερ και διπλωματικός πυρετός για τους δυτικούς πυραύλους Φωτογραφία: YURI GRIPAS / POOL
«Φρένο» από Κίρμπι, «καμία αλλαγή πολιτικής για τα αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής της CIA λέει στο BBC ότι ο Πούτιν μπλοφάρει πάνω από τις «κόκκινες γραμμές» Μπάιντεν και Στράμερ συζητούν το ακανθώδες ζήτημα της χρήσης ή μη από την Ουκρανία δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το BBC, το βράδυ της Παρασκευής, εμφανίζονται «δύσπιστες σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς» καθώς όπως ανέφερε πρώην Αμερικανός αξιωματούχος «εξακολουθεί να υπάρχει βαθύς σκεπτικισμός στον Λευκό Οίκο σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυραύλους Storm Shadow».

Ο αξιωματούχος όπως έγραψε ο Ματ Μέρφι «μου λέει ότι πολλοί εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου δεν είναι πεπεισμένοι για τη χρησιμότητα της χορήγησης άδειας στην Ουκρανία να επεκτείνει το εύρος των κρούσεων».

Κίρμπι: Καμία αλλαγή πολιτικής για τα αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Από την πλευρά του ο Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν καμία αλλαγή στα όρια που έχουν θέσει στη χρήση όπλων κατασκευής από την Ουκρανία για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος. Ερωτηθείς για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου, ο Κίρμπι είπε με νόημα: «Δεν μπορώ να μιλήσω για τους Βρετανούς ή τους Γάλλους, αλλά μην περιμένετε μια δήλωση για τις δυνατότητες κρούσης εντός της Ρωσίας, από τις ΗΠΑ. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας ως προς αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση τέτοιων πυραύλων από την Ουκρανία απασχολεί εδώ και μήνες τη Δύση. Είναι όντως ένα ευαίσθητο διπλωματικό ζήτημα, διότι η χρήση τους μπορεί να θεωρηθεί έμμεση συμμετοχή των δυτικών δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Νωρίτερα μάλιστα, και υπό την γνωστοποίηση τέτοιων προθέσεων, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας σε ρωσικό κρατικό κανάλι δήλωσε ότι «μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου».

Από την άλλη, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τον τόνο του Βρετανού πρωθυπουργού ως έντονο και ξεκάθαρο. Ο Κιρ Στάρμερ, λίγο πριν φτάσει στην αμερικανική πρωτεύουσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ρωσία ξεκίνησε αυτήν τη σύγκρουση. Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει αυτήν τη διαμάχη εδώ και τώρα», προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Παράλληλα όμως, ο Κιρ Στάρμερ διαμηνύει: «Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας, σε καμία περίπτωση».

Γιατί θέλουν το «ΟΚ» του Μπάιντεν

Οι πύραυλοι Storm Shadow εξελίσσονται στο πρώτο σημαντικό τεστ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής για τον Κιρ Στάρμερ, ένα ζήτημα που θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια για όλη την Ευρώπη, επισημαίνουν οι New York Times.

Το «πράσινο φως» του Μπάιντεν για επιθέσεις με αυτούς τους πυραύλους εντός της Ρωσίας έχει κρίσιμη σημασία, για συμβολικούς αλλά και επιχειρησιακούς λόγους, λένε αναλυτές. Οι πύραυλοι χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα και άλλες τεχνολογίες που παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με τους Αμερικανούς σε αυτό», δήλωσε στους NYT ο Πίτερ Ρίκετς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας. «Είμαστε σε μία περίοδο που ο Μπάιντεν δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές, οπότε μπορεί να επικεντρωθεί απόλυτα στην κληρονομιά του. Ο Στάρμερ θέλει να το αξιοποιήσει αυτό, για να τον ενθαρρύνει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί με την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Storm Shadow με βεληνεκές 250km

Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 250 km και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί έναντι στόχων – όπως αποθήκες και αποθήκες πυρομαχικών.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθούν εναντίον αεροδρομίων ή αεροσκαφών, ενώ υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη μετακινήσει ορισμένους στόχους όπως αεροσκάφη.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι είναι απίθανο να αλλάξουν το παιχνίδι στον πόλεμο, ειδικά επειδή δεν είναι τόσο πολλοί διαθέσιμοι. Αλλά η σημασία τους είναι πολιτική και όχι στρατιωτική.

xartis_b11e4.jpg

Είναι όπως λένε οι αναλυτές ένας ακόμη τρόπος να αποδειχθεί η δέσμευση της Δύσης να συνεχίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία ώστε να μην αποθαρρύνεται από τις ρωσικές απειλές.

Η υπέρβαση της καθυστέρησης και του διχασμού για τη λήψη έγκρισης για τη χρήση τους θα είναι μια ώθηση για την Ουκρανία. Και αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι πιέζουν για τη χρήση τους παρά -όπως οι ίδιοι πιστεύουν- τους κινδύνους να αναμετρηθούν με τη Μόσχα.