Διεθνή

Βίντεο δείχνει Ρώσους να εκτελούν Ουκρανούς στρατιώτες ενώ έχουν παραδοθεί

Βίντεο δείχνει Ρώσους να εκτελούν Ουκρανούς στρατιώτες ενώ έχουν παραδοθεί Φωτογραφία: YOUTUBE
Αυτό συστήνει έγκλημα πολέμου, λέει ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας.

Την εκτέλεση τριών Ουκρανών που παραδόθηκαν σε ρωσικά στρατεύματα κατέγραψε βίντεο, που παρουσιάζει αποκλειστικά το CNN. Η εκτέλεση των Ουκρανών στρατιωτών έγινε τον Αύγουστο στην περιοχή του Pokrovsk στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας έδωσαν στο CNN 15 αντίστοιχες περιπτώσεις εκτελέσεων από τον περασμένο Νοέμβριο με βιντεοσκοπήσεις από drone ή ηχητικά ντοκουμέντα. Σε αυτά αναφέρουν ότι οι ουκρανικά στρατεύματα που παραδόθηκαν δολοφονήθηκαν από Ρώσους στην πρώτη γραμμή αντί να συλληφθούν ως αιχμάλωτοι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνά 28 αντίστοιχες περιπτώσες από την έναρξη του πολέμου, όπου συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Το υλικό από την περιοχή του Pokrovsk φαίνεται πως αντανακλά την αναίτια βάρβαρη τακτική του ρωσικού στρατού καθώς συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Υλικό από drone, που προέρχεται από την ανατολική Ουκρανία τον περασμένο μήνα, απεικόνισε τη στιγμή που όπου τρεις Ουκρανοί στρατιώτες τρεκλίζουν σε μια σκονισμένη περιοχή και γονατίζουν, με τα χέρια στα κεφάλια, προσπαθώντας να παραδοθούν. Η αγριότητα της Μόσχας απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζεται στην περιοχή του Pokrovsk, παρά τις πρόσφατες νίκες του Κιέβου στα ρωσικά σύνορα του Κουρσκ.

Ουκρανοί εισαγγελείς είπαν στο CNN ότι θεωρούν πως οι δολοφονίες αυτές είναι εγκλήματα πολέμου, και μέρος μιας ενορχηστρωμένης πολιτικής του Κρεμλίνου. «Αν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, αν δείξουν την πρόθεσή τους να παραδοθούν αν είναι άοπλοι στα χέρια τους, τότε εκτέλεση συστήνει έγκλημα πολέμου» είπε ο Andriy Kostin, γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας. Τόνισε πως τέτοια εγκλήματα έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, από αρκετές μονάδες, δίνοντας στο Κίεβο «μία ευκαιρία να ισχυριστεί ότι τέτοια πολιτική θα μπορούσε να συστήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η πολιτική ε΄ναι ενορχηστρωμένη από το Κρεμλίνο. Είναι διαταγή συγκεκριμένων διοικητών».

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει το βίντεο ούτε τις καταγγελίες. Ο Ουκρανός αξιωματούχος που παρέδωσε το βίντεο από την εκτέλεση στο Pokrovsk είπε ότι η μονάδα τους γνώριζε ότι υπήρχαν και άλλα τέτοια περιστατικά που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας ούτε είχαν ερευνηθεί.

Ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί ωστόσο. Μία από αυτές, είναι η περίπτωση μονάδας στο Toretsk που ανέφερε στο Telegram ότι διέθετε βίντεο από drone, το οποίο δημοσιεύθηκε την Τρίτη, με τρία ουκρανικά στρατεύματα να βγαίνουν από ένα υπόγειο με τα χέρια τους ψηλά. Και αυτοί δολοφονήθηκαν από Ρώσους. Εισαγγελείς στο Ντονέτσκ ξεκίνησαν έρευνα για την «παραβίαση των νόμων του πολέμου, που συνάδει με τους διεθνείς κανόνες».

Αρκετοί Ρώσοι έχουν δικαστεί για τέτοιες δολοφονίας, μεταξύ αυτών και για εκτελέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια. Ουκρανοί εισαγγελείς κυκλοφόρησαν βίντεο από done όπου ρωσικά πυρά σκοτώνουν έναν Ουκρανό στρατιώτη τον Ιανουάριο την ώρα που εκείνος έχει παραδοθεί με τα χέρια του ψηλά και είναι γονατιστός.

Το CNN έχει στην κατοχή του ένα ακόμα βίντεο από τη Ζαπορίζια, αυτόν τον Μάιο, που ρωσικά στρατεύματα λένε σε τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να ξαπλώσουν μπρούμητα αφού τους έχουν αφαιρέσει τα όπλα. Στα ηχητικά ντοκουμέντα ακούγεται αυτό που λένε οι Ουκρανοί ότι ήταν η φωνή του Ρώσοι διοικητή που γνωστού που δίνει τη διαταγή της εκτέλεσης.

«Σκότωσέ τους, εξαφάνισέ τους» ακούγεται να λέει. «Οκ» είναι η απάντηση του Ρώσου στρατιώτη. «Όταν τους εκτελέσεις ανάφερέ το» ακούγεται να λέει ο διοικητή.

{https://www.youtube.com/watch?v=uOr9lJFR1-o}