Διεθνή

Κένυα: 17 μαθητές νεκροί και 70 αγνοούμενοι από φωτιά σε σχολείο

Κένυα: 17 μαθητές νεκροί και 70 αγνοούμενοι από φωτιά σε σχολείο Φωτογραφία: EPA/DANIEL IRUNGU
Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα στους κοιτώνες του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου.

Δεκαεπτά μαθητές πέθαναν όταν ξέσπασε φωτιά σε κοιτώνα σχολείου στην κεντρική Κένυα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Δεκατέσσερα ακόμα μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο νοσοκομείο και η ανησυχία ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί ραγδαία είναι έκδηλη.
Πάνω από 150 παιδιά βρίσκονταν στον κοιτώνα την ώρα που ξέσπασε η φωτιά γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα. Στο σχολείο φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Την ίδια ώρα 70 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Ακόμη δεν έχουμε βρει 70 παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νεκρά ή τραυματισμένα. Ο ακριβής ορισμός είναι ότι δεν τα έχουμε βρει», είπε ο κυβερνήτης της περιοχής μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Κιθούρε Κιντίκι, που επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας, είπε ότι κάποια παιδιά κατέφυγαν στα γύρω σπίτια. «Είναι ζωντανά και καλά στην υγεία τους, αλλά φυσικά έχουν υποστεί ψυχολογικό τραύμα. Βρίσκονται ακόμη με εκείνους που τα φιλοξένησαν την προηγούμενη νύχτα», υποστήριξε. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επιζώντες, τυλιγμένους με γαλάζιες κουβέρτες, να μεταφέρονται σε λεωφορεία.

Σύμφωνα με την Κενυατική Επιτροπή για το Φύλο και την Ισότητα, η οποία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα εις βάθος για την καταστροφή, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι στον κοιτώνα φιλοξενούνταν υπερβολικά πολλά παιδιά, κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας. «Πιθανόν να ανασυρθούν περισσότερα πτώματα» είπε η αστυνομία. «Η κυβέρνηση της κομητείας έκανε ό,τι μπορεί για να σώσει την κατάσταση», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νιέρι Mutahi Kahiga.

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά με τη βοήθεια των ανθρώπων που ζούσαν σε κοντινή απόσταση, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρώτοι. Ο τοπικός αξιωματούχος Samson Mwangi Mwema είπε στο BBC ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν δύσκολη, λέγοντας «Βρήκαμε ότι ο κοιτώνας είχε πιάσει φωτιά, προσπαθήσαμε να σώσουμε - βρήκαμε μερικά παιδιά κάτω από το κρεβάτι και μπορέσαμε να τα σώσουμε».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είπε στο BBC ότι λειτουργεί ένα προσωρινό κέντρο τραυμάτων στο σχολείο και παρέχει βοήθεια σε 59 παιδιά. Η ακαδημία Hillside Endarasha είναι ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο κοντά στην πόλη Νιερί και εκεί φοιτούν περίπου 800 μαθητές. Η αιτία της φωτιάς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή

Ο πρόεδρος της χώρας, William Ruto έκανε λόγο για «τρομερό και συγκλονιστικό» δυστύχημα και διέταξε άμεση διερεύνηση. Οι φλόγες εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα καθώς τα περισσότερα κτίρια στο σχολείο είναι από ξύλο.