Διεθνή

Κακοκαιρία Boris: Βυθίζονται ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη - SOS για τη στάθμη των ποταμών, μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Κακοκαιρία Boris: Βυθίζονται ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη - SOS για τη στάθμη των ποταμών, μεγαλώνει η λίστα των νεκρών Φωτογραφία: EPA/MICHAL MEISSNER
Εργοστάσια και καταστήματα σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη έκλεισαν σήμερα τις γραμμές παραγωγής και τις εγκαταστάσεις τους λόγω των πλημμυρών.

Όλο και περισσότεροι ποταμοί ξεχειλίζουν στην κεντρική Ευρώπη, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Boris, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων - από την Πολωνία έως τη Ρουμανία, σύμφωνα με το Reuters.

Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας επλήγησαν σοβαρά το Σαββατοκύριακο. Κάποιες γέφυρες κατέρρευσαν, σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και πόλεις στην ανατολική Ρουμανία κυριολεκτικά... βυθίστηκαν στο νερό.

{https://x.com/dwnews/status/1835457317380468968}

Εργοστάσια και καταστήματα σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη έκλεισαν σήμερα τις γραμμές παραγωγής και τις εγκαταστάσεις τους λόγω των πλημμυρών, μετέδωσε το Reuters.

Αν και τα νερά ποταμών στα σύνορα Τσεχίας – Πολωνίας άρχισαν να υποχωρούν, οι πλημμύρες επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πόλεις και στις δύο χώρες να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

{https://x.com/kripp_m/status/1835573035392196774}

Βυθίζονται ολόκληρες πόλεις

Στην Τσεχία η άνοδος της στάθμης του ποταμού Μοράβα κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσε το Λιτόβελ, μια πόλη 230 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας, με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων, σε ποσοστό περίπου 70% κάτω από το νερό και έκλεισε τα σχολεία και τις εγκαταστάσεις υγείας, δήλωσε ο δήμαρχός της σε βίντεο στο Facebook.

{https://x.com/Pavel_Horvath/status/1835577428812427664}

Χωρίς νερό και θέρμανση η Οστράβα

Οι πλημμύρες στην Οστράβα οδήγησαν στο κλείσιμο ενός εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό στην πόλη.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην Τσεχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πετρ Φιάλατο βράδυ της Κυριακής στο X, καθώς συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για σήμερα Δευτέρα.

{https://x.com/P_Fiala/status/1835433779453694377}

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Η τσεχική τηλεόραση ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα τη Δευτέρα, μεγαλώνοντας τη λίστα των νεκρών από τον κακοκαιρία Boris.

Στη Ρουμανία, έξι άνθρωποι πνίγηκαν το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή έχασε τη ζωή του ένας Αυστριακός πυροσβέστης. Επίσης, ένας άνδρας πνίγηκε στην Πολωνία την Κυριακή.

{https://x.com/volcaholic1/status/1835374550441193669}

SOS για τη στάθμη του Δούναβη

Ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Τσέσλαβ Μρόζεκ δήλωσε στο πολωνικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες έδωσαν μάχη με τις πλημμύρες τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για να προσδιορίσει το μέγεθος των ζημιών.

«Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αποφασίσει να θα προχωρήσει σε κήρυξη κατάστασης φυσικής καταστροφής... Κάνουμε διαβουλεύσεις με τους τοπικούς κυβερνήτες», είπε.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη προετοιμάζονταν καθώς η στάθμη του ποταμού Δούναβη ανέβαινε επικίνδυνα.

{https://x.com/LoveWorld_Peopl/status/1835458861597155686}

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών και των δεξαμενών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η βροχή υποχώρησε, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, καθώς αναμένονται ισχυρότερες βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες.