Διεθνή

Κοινή δήλωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας κατά Ιράν - Νέες κυρώσεις ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Κοινή δήλωση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας κατά Ιράν - Νέες κυρώσεις ανακοινώνουν οι ΗΠΑ Φωτογραφία: EPA/NEIL HALL / POOL
Πιθανόν να τους χρησιμοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Το Ιράν έστειλε στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους τους οποίους πιθανόν να χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη δημόσια και ιδιωτικά ότι η κίνηση αυτή σημαίνει δραματική κλιμάκωση.

«Αυτή η εξέλιξη και η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επιδεικνύει πως η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν ξεπερνά τα όρια της Μέσης Ανατολής» είπε ο Μπλίνκεν.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μεταξύ αυτών και κατά της αεροπορικής Iran Air. «Έχουμε προειδοποιήσει το Ιράν δημόσια, έχουμε προειδοποιήσει το Ιράν ιδιωτικά, πως κάνοντας αυτό το βήμα θα είναι μία επικίνδυνη κλιμάκωση» είπε ο Μπλίνκεν.

«Η Ρωσία έχει δεχθεί αποστολές με αυτούς τους πυραύλους. Πιθανόν να τους χρησιμοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», τόνισε. Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν αποκάλυψε ωστόσο πότε στάλθηκαν οι πύραυλοι στη Ρωσία.

Το Ιράν έχει νέο πρόεδρο, τον Masoud Pezeshkian, που έχει δείξει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση απέναντι στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη. Από την πλευρά τους οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι έχουν στείλει οπλικά συστήματα στη Ρωσία. Τις κατηγορίες αρνήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα τέτοιου είδους πληροφορίες. Έχουμε διάλογο με το Ιράν για τις πιο ευαίσθητες περιοχές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Andriy Yermak, σχολίασε πως οι κυρώσεις κατά του Ιράν για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία είναι ένα θετικό βήμα.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως «χρειαζόμαστε όμως άδεια για να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα της Δύσης κατά στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια, την παροχή πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας».

Κοινή ανακοίνωση Γαλλίας - Γερμανίας - Βρετανίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, καταδίκασαν σθεναρά την ιρανική κίνηση να στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

«Αυτή είναι μία περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θα δούμε ιρανικούς πυραύλους να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, εντείνοντας τον πόνο των Ουκρανών πολιτών. Η πράξη αυτή είναι μία κλιμάκωση τόσο από πλευράς Ιράν όσο και Ρωσίας, και είναι απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισαν μεταξύ άλλων.