Υγεία

Ελπίδες για το εμβόλιο της Moderna κατά του καρκίνου - Τι έδειξε η πρώτη δοκιμή σε ασθενείς

Ελπίδες για το εμβόλιο της Moderna κατά του καρκίνου - Τι έδειξε η πρώτη δοκιμή σε ασθενείς Φωτογραφία: EPA
Ενθαρρυντικά τα πρώτα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μια πρώιμη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου mRNA κατά των προχωρημένων συμπαγών καρκίνων. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Moderna, έχει σχεδιαστεί για να βηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων να αναγνωρίζει καλύτερα και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Το Σάββατο, οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου παρουσίασαν τα δεδομένα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας. Η κλινική δοκιμή φάσης Ι/ΙΙΙ είναι η πρώτη για το υποψήφιο εμβόλιο -που επί του παρόντος φέρει την κωδική ονομασία mRNA-4359- σε ανθρώπους. Το εμβόλιο ευαισθητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε δύο συγκεκριμένες πρωτεΐνες που εμφανίζονται συνήθως στα κύτταρα ορισμένων όγκων καθώς και σε άλλα κύτταρα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τις PD-L1 και IDO1. Η ελπίδα είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να μπορεί να στοχεύει ευκολότερα τους καρκίνους, άμεσα.

Ενώ τα εμβόλια είναι κυρίως προληπτικά, βοηθώντας τον οργανισμό να αναγνωρίσει τις απειλές πριν αυτές εμφανιστούν, τα εμβόλια για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του mRNA-4359, είναι συνήθως θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία του υπάρχοντος καρκίνου ή στην πρόληψη της υποτροπής. Πολλά εμβόλια κατά του καρκίνου εξατομικεύονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αλλά η Moderna αναμένει ότι το mRNA-4359 μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά ενός ευρέος φάσματος προηγμένων καρκίνων συμπαγών όγκων.

Στη δοκιμή συμμετέχουν 19 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, μελάνωμα και άλλους συμπαγείς όγκους. Οι δοκιμές φάσης Ι προορίζονται πρωτίστως για τον έλεγχο της ασφάλειας ενός φαρμάκου ή εμβολίου, αλλά αυτή η δοκιμή αποσκοπεί επίσης στην εύρεση της βέλτιστης δοσολογίας της θεραπείας. Έτσι, στους ανθρώπους έχουν χορηγηθεί από μία έως εννέα διαφορετικές δόσεις του εμβολίου. Στην παρουσίασή τους, οι ερευνητές παρείχαν στοιχεία για 16 ασθενείς, στους οποίους μέτρησαν τις αντιδράσεις τους στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οκτώ από αυτούς τους ασθενείς (50%) δεν εμφάνισαν κανένα σημάδι ανάπτυξης των όγκων τους, ούτε εμφανίστηκαν νέοι. Επιπλέον, το εμβόλιο φάνηκε να αυξάνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν τις πρωτεΐνες PD-L1 και IDO1.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ήταν κυρίως κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και πυρετός.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους είναι προκαταρκτικά και θα χρειαστούν πολύ περισσότερα δεδομένα.

Οι δοκιμές συνεχίζονται σε περισσότερους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Αυστραλία.

Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες άλλα αντικαρκινικά εμβόλια σε εξέλιξη, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη γραμμή του τερματισμού των δοκιμών.

Για παράδειγμα, η Moderna δοκιμάζει επί του παρόντος ένα άλλο από τα υποψήφια εμβόλια της, σχεδιασμένο να στοχεύει ειδικά τα προχωρημένα μελανώματα, σε μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή φάσης ΙΙΙ.

Έτσι, με λίγη τύχη, το πρώτο κύμα αυτών των εμβολίων κατά του καρκίνου θα φτάσει στο κοινό σε λίγα χρόνια.

Με πληροφορίες από gizmodo