Διεθνή

Σκάνδαλα, γκάφες, έριδες: O Τζιτζικώστας και οι άλλοι - Οι 6+6 υποψήφιοι επίτροποι που θα «ματώσουν»

Σκάνδαλα, γκάφες, έριδες: O Τζιτζικώστας και οι άλλοι - Οι 6+6 υποψήφιοι επίτροποι που θα «ματώσουν» Φωτογραφία: SOOC/ ALEXANDROS MICHAILIDIS
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και οι υπόλοιποι υποψήφιοι επίτροποι που βάζει στο «μικροσκόπιο» το Euronews.

Κάποιοι υποψήφιοι επίτροποι μπορεί σύντομα να δουν τις φιλοδοξίες τους να καίγονται, εξαιτίας λαθών του παρελθόντος, γράφει το Euronews. Και σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνει τον Απόστολο Τζιτζικώστας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έξι από εκείνους που έχουν προταθεί για τις θέσεις των επιτρόπων είναι πιθανό να «αποτύχουν» στη «μεγάλη δοκιμασία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ανάμεσά τους και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ άλλοι έξι ενδέχεται να περάσουν δύσκολα στις ακροάσεις. 

Στις Βρυξέλλες, αυτή είναι η περίοδο που έρχονται παλιά άπλυτα στη φόρα, ενόψει των επικείμενων ακροάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το επόμενο Κολέγιο Επιτρόπων.

Κάθε ένας από τους 26 υποψήφιους θα περάσει «ανάκριση» από τους ευρωβουλευτές, που μπορεί να καλύψει μυριάδες θέματα, από διχαστικές απόψεις για ευαίσθητα θέματα που δημιουργούν ερωτήματα, μέχρι ντροπιαστικές παλαιότερες δηλώσεις που πολλοί θα ήθελαν να κρύψουν κάτω από το χαλί, αναφέρει το Euronews. 

Το 2019, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν εκείνους που πρότειναν αρχικά, καθώς απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά, σε ένα πιο διασπασμένο πολιτικά Σώμα, οι ακροάσεις αναμένεται να είναι πιο σκληρές, θορυβώδεις και άσχημες.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να αποτύχουν στη μεγάλη δοκιμασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Όλιβερ Βαρέλι: Χωρίς πιθανότητες

Oliver-Várhelyi_885b3.jpg

Όταν ο Βίκτορ Όρμπαν επέλεξε τον Όλιβερ Βαρέλι ως τον υποψήφιο Επίτροπο της Ουγγαρίας, η πρώτη αντίδραση του κοινοβουλίου ήταν «σε καμία περίπτωση».

Στη θητεία του ως επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης συγκρούστηκε επανειλημμένα με ευρωβουλευτές, που τον έχουν κατηγορήσει ότι αγνοούσε την επίσημη γραμμή της ΕΕ και λειτουργούσε ως ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Όρμπαν.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την απόφασή του να αναστείλει «όλες τις πληρωμές» στις παλαιστινιακές αρχές μετά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Κάτι που, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν είχε συζητήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πιο διαβόητη στιγμή του ήταν όταν ακούστηκε να λέει «Πόσοι ηλίθιοι είναι ακόμα Αριστεροί;», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ένα στιγμιότυπο που έγινε viral και προκάλεσε την αντίδραση ευρωβουλευτών, οι οποίοι απαίτησαν να παραιτηθεί αμέσως. Ο Βαρέλι ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η φράση του απομονώθηκε από τα συμφραζόμενα.

Με αυτό το πολυτάραχο ιστορικό, ο Βαρέλι είναι ο υποψήφιος που είναι πιο πιθανό να απορριφθεί, καθώς κανένα από τα κεντρώα κόμματα δεν φαίνεται πρόθυμο να τον υποστηρίξει. Στις Βρυξέλλες ήδη εικάζουν ότι ο Ενίκο Γκιόρι, ευρωβουλευτής του Fidesz, είναι στην αναμονή για να τον αντικαταστήσει.

Ραφαέλε Φίτο: Η βαριά σκιά της Μελόνι

Raffaele-Fitto_54510.jpg

Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει «συμπάθεια» ανάμεσα στην Τζόρτζια Μελόνι και τους προοδευτικούς του ευρωκοινοβουλίου. Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι βλέπουν την Ιταλίδα πρωθυπουργό ως μια επικίνδυνη υπερσυντηρητική φιγούρα. 

Η εντολή της Μελόνι στους ευρωβουλευτές της να ψηφίσουν εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παγίωσε περαιτέρω την εχθρότητα των προοδευτικών, οι οποίοι ετοιμάζονται να γίνουν η κυρίαρχη φωνή εναντίον του επιτρόπου που πρότεινε η Ιταλίδα, του Ραφαέλε Φίτο.

Θεωρείται πιστός εκπρόσωπος της Μελόνι, αρχικά ως ευρωβουλευτής και στη συνέχεια ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Οπότε, η ακρόασή του μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε ένα κατηγορώ εναντίον της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ο 55χρονος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις για το παρελθόν του. Το 2006 κατηγορήθηκε για δωροδοκία, πριν από τις τοπικές εκλογές. Το 2009 κατηγορήθηκε για συνωμοσία για την πώληση μετοχών της Cedis, η οποία χρεοκόπησε. Τελικά αθωώθηκε και για τις δύο υποθέσεις.

Χαντιά Λαμπίμπ: Την κυνηγά το παρελθόν

Hadja-Lahbib_b1b43.jpg

Στη θεωρία, ταιριάζει για τη θέση της Επιτρόπου: είναι αυτή τη στιγμή υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που είχε η χώρα της από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023.

Όμως, το παρελθόν της αναμένεται να προκαλέσει σκέψεις σε κάποιους ευρωβουλευτές. Το 2021, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, έκανε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Κριμαία. Το «Russian Season», μια προπαγανδιστική πρωτοβουλία που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση είχε οργανώσει το ταξίδι. 

Σε συνέντευξη μετά το ταξίδι, ρωτήθηκε αν επέστρεψε από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Απέφυγε να απαντήσει και είπε: «Απαιτείται ρωσική βίζα για να προσγειωθείς στο αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης».

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ζήτησαν την παραίτησή της μετά την παρουσία 14 Ιρανών αξιωματούχων- μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος της Τεχεράνης- στο Brussels Urban Summit. Η υπουργός Εξωτερικών κατηγορήθηκε ότι έβγαλε τη βίζα στους Ιρανούς και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Μάρος Σέφκοβιτς: Ο περιπλανώμενος Σοσιαλιστής

Maroš-Šefčovič_58ab7.jpg

Ο 58χρονος Σλοβάκος είναι Επίτροπος από το 2009 και αν διοριστεί εκ νέου θα σημειώσει ρεκόρ με τέσσερις διαδοχικές θητείες.

Όμως, από τον Οκτώβριο του 2023 πρωθυπουργός της Σλοβακίας είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο. Ένας πολιτικός που στη θεωρία είναι Σοσιαλιστής, αλλά στην πράξη έχει υιοθετήσει ακραία δεξιές πολιτικές, μεταξύ των οποίων η απροθυμία να υποστηρίξει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Φίτσο προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση, επειδή ήταν «σε σύγκρουση» με τη σλοβακική κυβέρνηση. Επίσης, παρουσίασε αλλαγές για τη μείωση των ποινών για υποθέσεις διαφθοράς και διέλυσε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα μεταξύ άλλων. 

Αυτές οι εξελίξεις έχουν βάλει τη Σλοβακία σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα άκρως επικριτικό ψήφισμα και η Κομισιόν προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αναστείλει κονδύλια αν οι επίμαχοι νόμοι τεθούν σε ισχύ.

Το SMER, το κόμμα του Φίτσο και του Σέφκοβιτς αποβλήθηκε από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Όμως, αμφότεροι παραμένουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτή η παράξενη κατάσταση μειώνει σημαντικά την υποστήριξη στον Σέφκοβιτς.

Τερέζα Ριμπέρα: Μια δηλωμένη σκεπτικίστρια

teresa-ribera_8c588.jpg

Η Τερέζα Ριμπέρα έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις, στο Παρίσι.

Το 2018 διορίστηκε υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας και γρήγορα έγινε από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιμείνουν στους στόχους, κόντρα στις αντιδράσεις των Δεξιών.

Παρότι φαίνεται να είναι απόλυτα κατάλληλη για ένα κορυφαίο πόστο στην επόμενη Κομισιόν, μια βασική λεπτομέρεια μπορεί να εκτροχιάσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της: η πυρηνική ενέργεια.

Η Ριμπέρα δεν έχει κρύψει τον σκεπτικισμό της απέναντι στα πυρηνικά. Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση της Κομισιόν να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινομία. Επίσης, ήταν κόντρα στην προσπάθεια- με ηγέτιδα τη Γαλλία- να χαρακτηριστεί ανανεώσιμη ενέργεια η παραγωγή υδρογόνου μέσω πυρηνικών.

Παρότι η άποψή της είναι κυρίαρχη τάση στην Ισπανία και χώρες όπως οι Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο, οι θέσεις της είναι «ανάθεμα» για τη Γαλλία και τους κεντροευρωπαίους συμμάχους της. Αυτή η πλευρά πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να διαδραματίσει επιτακτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση και θέλει οι Βρυξέλλες να προωθήσουν επενδύσεις και να «ξεκλειδώσουν πλήρως» τις δυνατότητες αυτού του τομέα.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

apostolos-tzitzikostas_1e9a8.jpg

Στις Βρυξέλλες, η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται διπλωματικό επίτευγμα. Οπότε, το γεγονός ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας την έχει αποκαλέσει «επιβλαβή και εξαιρετικά επικίνδυνη» για τα εθνικά συμφέροντα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ενόψει της ακρόασής του.

Ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θέση που κατέχει από το 2013, ήταν στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας για τον εκτροχιασμό της επικύρωσης της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την ιστορία και την ταυτότητα της Μακεδονίας. Απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα (το οποίο ποτέ εν έγινε) και αρνήθηκε να αλλάξει τις πινακίδες σε δρόμους και αντί για «Σκόπια» να αναγράφουν «Βόρεια Μακεδονία».

Πέρα από αυτό το ακανθώδες θέμα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άβολες ερωτήσεις για τη θέση του σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών και η απόφασή του το 2013 να καλέσει αξιωματούχους της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στην παρέλαση.

Παρόλα αυτά, ο Τζιτζικώστας έχει έναν άσο στο μανίκι του: την υποψηφιότητά του στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στενός σύμμαχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πολλοί σκελετοί στη ντουλάπα

Περισσότερα σκάνδαλα, γκάφες, έριδες και αμφιλεγόμενες στιγμές είναι αναπόφευκτο να έρθουν στο προσκήνιο.

Ο Τιερί Μπρετόν είναι πιθανό να δεχθεί επίμονες ερωτήσεις για το απρόσμενο ξέσπασμά του εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της εκστρατείας επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ίδιο ισχύει για την αιχμηρή επιστολή του πριν από τη συνέντευξη του Έλον Μασκ με τον Ντόναλντ Τραμπ, που σύμφωνα με τους επικριτές του παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης. Οι Συντηρητικοί εύκολα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή για να προσπαθήσουν να καταφέρουν μερικά «χτυπήματα» στον Γάλλο. 

Οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε «αντίποινα» και να στραφούν κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: ο Βόπκε Χούκστρα ενδέχεται να αναγκαστεί να εξηγήσει, ξανά, την παλιά του σχέση με τη Shell. Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ ίσως να αντιμετωπίσει ερωτήσεις για τον ρόλο της στις πολιτικές λιτότητας της Πορτογαλίας και την ιδιωτικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP κατά τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών. Η συμφωνία για την TAP είναι στο μικροσκόπιο για πιθανές παρατυπίες.

Η Εσθονή Κάγια Κάλας, που αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, πιθανότατα θα ερωτηθεί για το ποσοστό που κατέχει ο σύζυγός της σε εταιρεία η οποία συνέχισε τις παραδόσεις στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ιρλανδός Μάικλ ΜακΓκραθ ενδέχεται να ερωτηθεί για την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα του 2018 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, αλλά και για το επίμαχο καθεστώς χαμηλής φορολογίας της χώρας του.

Όσο για τον Γκλεν Μίκαλεφ της Μάλτας, μπορεί να περάσει δύσκολα λόγω της εξόφθαλμης έλλειψης πολιτικής εμπειρίας. Το υψηλότερο πόστο που κατείχε ποτέ ήταν προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα.

Φωτογραφίες: EPA, SOOC