Διεθνή

Κομισιόν: Τα αποκαλυπτήρια της φον ντερ Λάιεν - «Εξαφάνισε» τους επικριτές της και μοιράζει χαρτοφυλάκια

Κομισιόν: Τα αποκαλυπτήρια της φον ντερ Λάιεν - «Εξαφάνισε» τους επικριτές της και μοιράζει χαρτοφυλάκια Φωτογραφία: OLIVIER HOSLET/ΕPA
Η απομάκρυνση του Μπρετόν είναι μια ξεκάθαρη κίνηση εξουσίας, για να εδραιωθεί η Γερμανίδα στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Politico. Αλλωστε, δεν είναι ο πρώτος που ήταν επικρτικός απέναντι στη φον ντερ Λάιεν και... έχασε.

Τα χαρτιά της για την κατανομή των χαρτοφυλακίων των νέων επιτρόπων ανοίγει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της αφινιδιαστικής παραίτησης (-καρατόμησης) του Γάλλου Τιερί Μπρετόν - ένας εκ των επικριτών της - και την αντικατάστασή του από τον Στεφάν Σεζουρνέ (με «αντάλλαγμα» ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει το πρωί τις προτάσεις της στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία της προέδρου, Ρομπέρτα Μετσόλα και των επικεφαλής των πολιτικών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει ανακοίνωση σχετικά με τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Euronews, επικρατεί αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει μετά την παρουσίαση, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση στη Σλοβενία εμπόδισε την υποψηφιότητα της χώρας - Μάρτα Κος - να υπογραφεί εγκαίρως.

Η Σλοβενία, μαζί με τη Ρουμανία, απέσυραν τις αρχικές υποψηφιότητές τους αφού η φον ντερ Λάιεν άσκησε πιέσεις σε κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ με στόχο να επιτύχει την ισότητα των φύλων μεταξύ των 26 υποψηφίων.

Η σλοβενική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στις πιέσεις της φον ντερ Λάιεν, εμποδίζοντας - μέσω της κοινοβουλευτικής επιτροπής - να δοθεί το πράσινο φως στην υποψηφιότητα Κος.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να αναγκαστεί να αποκαλύψει τα χαρτοφυλάκια χωρίς όμως να τα μοιράσει μεταξύ των Επιτρόπων.

29224475 1 edfba

«Καθάρισε» τους επικριτές της η φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η φον ντερ Λάιεν υιοθετεί μία... από πάνω προς τα κάτω προσέγγιση των πραγμάτων, με έμφαση στη συγκεντρωτική εξουσία.

Η απομάκρυνση του Μπρετόν είναι μια ξεκάθαρη κίνηση εξουσίας, για να εδραιωθεί η Γερμανίδα στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Politico.

Ο Μπρετόν δεν ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα έβαλε με την πρόεδρο της Επιτροπής και... έχασε. Συγκεκριμένα, από τους επιτρόπους που τήρησαν σκληρή στάση απέναντι στη φον ντερ Λάιεν... δεν έχει απομείνει κανένας.

Τον Απρίλιο, ο Γάλλος - πρώην πλέον - επίτροπος για την ενιαία αγορά και τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ ήταν ένας από τους λίγους επιτρόπους που αντέδρασαν για την επιλογή του Μάρκους Πίπερ από τη φον ντερ Λάιεν ως ειδικό απεσταλμένο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την ανάκληση του διορισμού του.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονταν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ μαζί με τους επιτρόπους Νικολά Σμιτ και Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι εξέφρασαν με επιστολή τους προς τη φον ντερ Λάιεν τις ανησυχίες τους για τον διορισμό Πίπερ, λέγοντας ότι «προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας».

Κανένας από τους τέσσερις προαναφερθέντες θα επιστρέψει στο πόστο του κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν. ΟιΜπορέλ, Τζεντιλόνι και Σμιτ δεν προτάθηκαν από τις εθνικές τους κυβερνήσεις για ανανέωση της θητείας τους στην Κομισιόν και ο Μπρετόν παραιτήθηκε.

Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς, ο σοσιαλιστής που ήταν υπεύθυνος για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα και πίεσε σκληρά για την επίτευξη των νέων κλιματικών στόχων της ΕΕ, συνάντησε την αντίσταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν. Τελικά, παραιτήθηκε το 2023 και ακολούθησε μια ανεπιτυχής υποψηφιότητα για την ολλανδική πρωθυπουργία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής πλέον είναι ελεύθερη να παίξει το παιχνίδι όπως θέλει, καθώς όλοι οι επικριτές της έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου...

Η αιφνιδιαστική παραίτηση Μπρετόν

Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη βιομηχανία και την εσωτερική αγορά κατά την πρώτη θητεία της φον ντερ Λάιεν, επιβλέποντας πολλές από τις πιο σημαντικές πολιτικές του μπλοκ, από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων μέχρι την κανονιστική ρύθμιση των Big Tech, των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου στο Σώμα, τις υπηρεσίες της Επιτροπής, τους ευρωβουλευτές, τα κράτη-μέλη και την ομάδα μου. Μαζί, εργαστήκαμε ακούραστα για να προωθήσουμε μια φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ. Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», αναφέρει ο Τ. Μπρετόν στο «Χ», επισυνάπτοντας παράλληλα την επιστολή παραίτησής του.

Στην επιστολή «καρφώνει» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες ζήτησε «από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου - για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν συζητήσατε ευθέως μαζί μου - και προσφέρατε ως πολιτικό αντάλλαγμα ένα υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία». 

«Υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα. Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου, με άμεση ισχύ», καταλήγει στην επιστολή του ο Τ. Μπρετόν.

{https://x.com/ThierryBreton/status/1835565206639972734}

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ για επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο. Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη «σε συμφωνία» με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ επιβεβαίωσε πως η Γαλλία επιδιώκει ένα χαρτοφυλάκιο «κλειδί» που σχετίζεται με τη «βιομηχανική και τεχνολογική κυριαρχία» και την «ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».

Με πληροφορίες από Euronews.com, Politico