Διεθνή

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο ένοπλος ήταν 12 ώρες στο γκολφ κλαμπ, προτού τον αντιληφθούν (Βίντεο)

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο ένοπλος ήταν 12 ώρες στο γκολφ κλαμπ, προτού τον αντιληφθούν (Βίντεο)
Η στιγμή της σύλληψης του 58χρονου που σημάδευε με καλάσνικοφ τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για περίπου 12 ώρες ήταν κοντά στο γκολφ κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ ο 58χρονος που συνελήφθη για τη νέα απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Το FBI ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στόχος «μίας κατά τα φαινόμενα απόπειρας δολοφονίας» στο γκολφ κλαμπ του, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ, ο οποίος συνελήφθη, βρισκόταν κοντά στο γκολφ κλαμπ για περίπου 12 ώρες, προτού τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας αντιληφθούν την παρουσία του, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, από τα αρχεία του κινητού τηλεφώνου του προκύπτει ότι βρισκόταν εκεί από τις 0:59 έως τις 13:31, αναφέρει το Associated Press.

Τι συνέβη

Τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας που προστάτευαν τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εκείνος έπαιζε γκολφ, αντιλήφθηκαν ότι κάποιος τον σημάδευε με καλάσνικοφ. Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε προς το μέρος του άνδρα, που διέφυγε.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ διέφυγε με SUV και συνελήφθη έπειτα από περίπου 45 λεπτά. Όταν ρώτησαν τον 58χρονο αν γνωρίζει γιατί τον σταμάτησαν, απάντησε καταφατικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε, ωστόσο το περιστατικό προκάλεσε νέα ερωτήματα για το πώς κάποιος κατάφερε να τον πλησιάσει τόσο, μόλις μερικές εβδομάδες αφού πυροβόλησαν εναντίον του Ρεπουμπλικάνου, σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια. Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ.

Η Μυστική Υπηρεσία «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», συμπεριλαμβανομένου πιθανόν περισσότερο προσωπικό, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας πως «δόξα τω Θεώ» ο Τραμπ είναι καλά.

Η στιγμή της σύλληψης 

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από τη σύλληψη του Ράιαν Γουέσλι Ράουθ. 

{https://www.facebook.com/MartinCountySheriffsOffice/videos/2214283825615030/}

{https://www.facebook.com/MartinCountySheriffsOffice/posts/pfbid0273SjeRe8LBCBXvwmtVpLgeHe3SPvg7y9xWBkZhKTvmwSTeKzEDNkf2g2tLZxwcQrl}

Οι κατηγορίες σε βάρος του 58χρονου

Σε βάρος του Ράιαν Γουέσλι Ράουθ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τα όπλα. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες, καθώς προχωρά η έρευνα.

Προς το παρόν, κατηγορείται για κατοχή πυροβόλου όπλου και κατοχή πυροβόλου όπλου με σβησμένο σειριακό αριθμό. Για την πρώτη κατηγορία κινδυνεύει με 15ετή ποινή και για τη δεύτερη με φυλάκιση πέντε ετών. Οι δύο κατηγορίες προβλέπουν και πρόστιμο από 250.000 δολάρια έκαστη.

Η ακρόαση για τον ορισμό της εγγύησης του 58χρονου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ κατηγορεί Μπάιντεν και Χάρις

Μετά το περιστατικό στο γκολφ κλαμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του ότι είναι σώος και αβλαβής. Σε δηλώσεις του αργότερα, κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Ο κατηγορούμενος πίστεψε στη ρητορική του Μπάιντεν και της Χάρις και ενήργησε με βάση αυτή», δήλωσε στο Fox News Digital. «Εξαιτίας της ρητορικής τους με πυροβολούν, ενώ είμαι αυτός που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι την καταστρέφουν», υποστήριξε.

«Χρησιμοποιούν εμπρηστική ρητορική. Μπορώ να το κάνω κι εγώ, πολύ καλύτερα από εκείνους, αλλά δεν το κάνω», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιος είναι ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ

Ο 58χρονος είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και ταξίδεψε εκεί μετά την εισβολή της Ρωσίας, με στόχο να στρατολογήσει ξένους μαχητές.

Σε προφίλ στο Χ, το Facebook και το LinkedIn, με το όνομα του Ράουθ, έχουν γίνει αναρτήσεις υποστήριξης στην Ουκρανία και άλλες που περιγράφουν τον Τραμπ ως απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Οι λογαριασμοί αυτοί αφαιρέθηκαν από το Facebook και το X λίγες ώρες μετά το περιστατικό.