Διεθνή

Στο Κίεβο Μπλίνκεν και Λάμι εν μέσω πιέσεων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Αρχείου Αρχείου Φωτογραφία: EPA
Στο Κίεβο βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να να συναντηθούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο ομόλογός του Ντέιβιντ Λάμι έφτασαν στο Κίεβο για κοινή επίσκεψη, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει για το δικαίωμα χρήσης αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Οι δύο άνδρες ταξίδεψαν μαζί στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από συνομιλίες στο Λονδίνο. Πρόκειται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα καλέσει την Ουάσινγκτον να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην προμήθεια όπλων.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ένας από τους στόχους τους ήταν να «ακούσουν απευθείας από την ουκρανική ηγεσία» για τους «στόχους της και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» για το αν θα άρει τους περιορισμούς, ενώ οι εν λόγω σχεδιασμοί θα αποτελέσουν και θέμα συζητήσων των Στάρμερ και Μπαίντεν αυτή την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, ευχαρίστησε τον Λάμι για τη στρατιωτική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα στο έδαφος του εχθρού μας και ελπίζουμε στη βοήθεια και την υποστήριξή σας σε αυτό το θέμα».

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας υπό το φόβο της κλιμάκωσης.

Πηγή: BBC