Διεθνή

Γαλλία: «Είμαστε στο πλευρό σου» - Πορεία υποστήριξης στη Ζιζέλ Πελικό και όλα τα θύματα βιασμού

Γαλλία: «Είμαστε στο πλευρό σου» - Πορεία υποστήριξης στη Ζιζέλ Πελικό και όλα τα θύματα βιασμού
«Στηρίζουμε τη Ζιζέλ» - Εκατοντάδες στους δρόμους της Γαλλίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα θύματα βιασμού

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ζιζέλ Πελικό, τη γυναίκα ο σύζυγος της οποίας δικάζεται κατηγορούμενος ότι την νάρκωνε και προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους για να την βιάζουν στη διάρκεια μιας δεκαετίας--μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ.

000 36GA3EE.width 1024 6f0e4

Φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση περίπου 30 συγκεντρώσεων σε πόλεις από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι, όπου στην Place de la Republique (Πλατεία της Δημοκρατίας) πανό έγραφαν «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ» ή «Η Ντροπή Πρέπει να Αλλάξει Στρατόπεδο» ή «Θύματα, Σας Πιστεύουμε».

Καθώς η απίστευτη ιστορία της έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία από τότε που ξεκίνησε η δίκη στις αρχές του μήνα, η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας.

000 36G922B 74aa5

Η Ζιζέλ Πελικό αποφάσισε να είναι ανοιχτή η δίκη--που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο--προκειμένου να αφυπνίσει την κοινωνία για την σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό κατόπιν νάρκωσης, έχουν πει οι δικηγόροι της.

«Την ευχαριστούμε χίλιες φορές για το τεράστιο κουράγιο της», είπε η στρατευμένη φεμινίστρια Φατιμά Μπενομάρ της ένωσης "Coudes a Coudes" στο BFM TV, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα τιμήσουν όλα τα θύματα βιασμού.

Ο Ντομινίκ Πελικό, πρώην πλέον σύζυγος της Ζιζέλ, κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία την νάρκωνε και προσκάλεσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Έτσι αποκαλύφθηκε η φρίκη της Ζιζέλ Πελικό: Η στιγμή που φωτογραφίζει κάτω από γυναικεία φούστα

Στη δημοσιότητα έφερε το Paris Match, βίντεο από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 όταν ο Ντομινίκ Πελικό ήταν σε σούπερ μάρκετ και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες κάτω από φούστα ανυποψίαστης γυναίκας, αλλά τελικά συνελήφθη.

Πρόκειται για τη στιγμή που ξεκίνησαν όλα. Ο Ντομινίκ Πελικό συλλαμβάνεται σε σούπερ μάρκετ επειδή προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία κάτω από φούστα γυναίκας και αμέσως μετά ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αρρωστημένων φαντασιώσεών του με θύμα τη σύζυγό του, Ζιζέλ. Οι αστυνομικοί βρήκαν τα ντοκουμέντα της φρίκης στο κινητό του και την ενημέρωσαν για τον εφιάλτη που βίωνε επί σχεδόν μία 10ετία.

Η σύλληψή έγινε αρχικά λόγο ενός «upskirting» όπως ονομάζεται στη γλώσσα του διαδικτύου η προσπάθεια ορισμένων να φωτογραφίσουν κρυφά κάτω από γυναικείες φούστες. Το περιστατικό έλαβε χώρα το 2020 με τον Ντομινίκ Πελικό, γνωστός πλέον στα γαλλικά ΜΜΕ ως το «τέρας της Αβινιόν» (της πόλης που διαδραματίζονται όλα), να συλλαμβάνεται, οι αστυνομικοί να ελέγχουν το κινητό του και εν συνεχεία να αποκαλύπτονται όλα.

{https://x.com/ParisMatch/status/1834644239830958538}

«Με το κεφάλι ψηλά»

pelicot 94d2f

«Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά» είχε δηλώσει κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ο δικηγόρος της Πελικό, εκφράζοντας την επιθυμία της πελάτισσάς του, η εκδίκαση να γίνει δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών, ώστε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα νάρκωσης και βιασμού καθώς και την ταυτότητα των δραστών.

Η δημοσιογράφος Ελέν Ντεβίνκ (Hélène Devynck) μια εξέχουσα μορφή του κινήματος #MeToo στη Γαλλία, με άρθρο της στην εφημερίδα Le monde περιγράφει τη δοκιμασία της γυναίκας που ναρκώθηκε από τον σύζυγό της και βιάστηκε από «καλούς τύπους» που εκμεταλλεύτηκαν τον χημικό εξαναγκασμό στον οποίο την είχαν υποβάλει.

«Αγαπητή Gisèle Pélicot, μπήκες στη ζωή μας όπως μπήκες στο δικαστήριο του Αβινιόν, από την κεντρική είσοδο. Δεν ήθελες να αποφύγεις την προσοχή. Περπάτησες ευθεία, με το κεφάλι ψηλά. Ήσουν ντυμένη προσεγμένα, με λεπτή σιλουέτα, καλοκαιρινό φόρεμα και αψεγάδιαστα μαλλιά. Τα μάτια σου ήταν κρυμμένα πίσω από γυαλιά ηλίου που μόλις ετοιμαζόσουν να βγάλεις. Έμοιαζες λίγο χαμένη, λίγο σαν να επιπλέεις στο κέντρο μιας προσοχής που ήταν πολύ μεγάλη για σένα. Γύρω σου υπήρχε ένα τσίρκο. Η ομάδα των δημοσιογράφων κρατούνταν σε απόσταση από τους δικηγόρους σου.

Υπερασπίστηκες αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο έζησες τη ζωή σου και ανέθρεψες τα παιδιά σου, πριν μάθεις ότι σε ναρκώνει και προσκαλεί όποιον θέλει να σε βιάσει. Ένας καλός πατέρας, ένας καλός τύπος, ακόμη και ένας σπουδαίος τύπος, είχες πει. Η κόρη σου, η Κάρολιν, έχει σταματήσει να τον αποκαλεί «μπαμπά», όπως έγραψε στο εξώφυλλο του βιβλίου της. Περιγράφει την έκρηξη, τις καταστροφές που προκάλεσε το ψέμα στην οικογένεια, την αγωνία, την οργή, τις στάχτες του παρελθόντος και τον πόνο που καταβάλλει. Ήταν εκεί, με τα αδέλφια της και τις αναπάντητες ερωτήσεις τους. Η αγάπη τους σε συνόδευσε» γράφει η Γαλλίδα δημοσιογράφος. Στο άρθρο της αναφέρεται στους βιαστές που δεν έχουν αναγνωριστεί όλοι.

Θύμα και η ίδια σεξουαλικής κακοποίησης η Ντεβίνκ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης λόγω της αποκάλυψής της, το 2021, ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από διάσημο Γάλλο τηλεοπτικό παρουσιαστή, μια υπόθεση που συγκλόνισε το γαλλικό κοινό.