Διεθνή

Νέα αναβολή στη δίκη Πελικό

Νέα αναβολή στη δίκη Πελικό Φωτογραφία: EPA/ GUILLAUME HORCAJUELO
Ευθύνες από τους συνηγόρους της Ζιζέλ Πελικό στις αρχές των φυλακών.

Η δίκη του Ντομινίκ Πελικό και 50 ακόμα κατηγορούμενων για τον βιασμό της πρώην συζύγου του Ζιζέλ Πελικό, αναβλήθηκε εκ νέου τη Δευτέρα.

Ο βασικός κατηγορούμενος, Ντομινίκ Πελικό δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει ζητήματα με τα νεφρά του και αρνήθηκε να βγει από το κελί του. Οι δικηγόροι πλέον φοβούνται ότι η ακρόαση της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 4 μήνες, ίσως να αναβληθεί επ’ αόριστον και επέκριναν τις αρχές της φυλακής ότι δεν επιλήφθηκαν νωρίτερα για τη θεραπεία του.

Τη Δευτέρα, αφού δεν εμφανίστηκε ο Πελικό, το δικαστήριο όρισε δύο ειδικούς για να τον εξετάσουν. Ο πρόεδρος της έδρας, Roger Arata, είπε πως ελπίζει η δίκη να συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, ωστόσο προειδοποίησε πως ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλει επ’ αόριστον αν ο βασικός κατηγορούμενος δεν είναι σε θέση ιατρικά να παραστεί στη δίκη του.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης από την πλευρά τους κατηγόρησαν τις αρχές των φυλακών, όπου κρατείται ο Ντομινίκ Πελικό, ότι δεν μερίμνησαν νωρίτερα, όταν πριν 10 ημέρες ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής. Εκεί διαγνώστηκε με μόλυνση και πέτρα στους νεφρούς και «πρόβλημα με τον προστάτη». Μετά τις εξετάσεις τους επέστρεψε στο κελί του.

«Όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν του είδε παρασχεθεί θεραπεία από την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί περίμεναν 8 ημέρες;» είπε η μία από τις συνηγόρους της Ζιζέλ Πελικό. Η δικηγόρος της Stéphane Babonneau σημείωσε πως αν η ακρόαση αναβληθεί για του ότι οι αρχές των φυλακών απέτυχαν να του παράσχουν ιατρική βοήθεια, αυτό θα ήταν «νομική καταστροφή, σκάνδαλο». «Όλοι περιμένουμε να ακούσουμε αν θα εμφανιστεί ο Ντομινίκ Πελικό. Αν η δίκη αναβληθεί επ’ αόριστον λόγω των προβλημάτων υγείας του, που δεν φρόντισαν (οι αρχές της φυλακής) ναι τότε μπορούμε να μιλήσουμε για σκάνδαλο» είπε.

«Φυσικά η Ζιζέλ Πελικό ανησυχεί. Έχει βρεθεί σε μία πολύ δύσκολη θέση, όπως και όλοι μας. Η δίκη είναι πολύ πρώιμο στάδιο» τόνισε.

Η Ζιζέλ Πελικό έχει γίνει το πρόσωπο των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη ότι ο τότε σύζυγός της επί 10 σχεδόν χρόνια, τη νάρκωνε, τη βίαζε και καλούσε και δεκάδες άλλους άνδρες να τη βιάζουν, ενώ εκείνος βιντεοσκοπούσε. Οι κατηγορούμενοι είναι μεταξύ 26 και 73 ετών και ανάμεσά τους είναι ένας τοπικός σύμβουλος, ένας δημοσιογράφος, ένας πρώην αστυνομικός, ένας φύλακας σωφρονιστικού ιδρύματος, ένας πυροσβέστης και ένας δημόσιος υπάλληλος. Αρκετοί από αυτούς ήταν γείτονές της.