Διεθνή

Ζιμπάμπουε: Εντολή για μαζικές σφαγές ελεφάντων λόγω επισιτιστικής ανασφάλειας

Ζιμπάμπουε: Εντολή για μαζικές σφαγές ελεφάντων λόγω επισιτιστικής ανασφάλειας Φωτογραφία: UNSPLASH
Στη Ζιμπάμπουε ζουν πάνω από 84.000 ελέφαντες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις δυνατότητες της χώρας.

Εντολή να θανατωθούν 200 ελέφαντες για να τραφούν οι κάτοικοι, που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία, έδωσα οι αρχές της Ζιμπάμπουε.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ακραία πείνα και η απόφαση που ελήφθη είναι να γίνουν μαζικές σφαγές ελεφάντων, είπε ο εκπρόσωπος της αρχής Ζωολογικών κήπων και άγριας ζωής της χώρας. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Ναμίμπια, που σκότωσε ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα για να μετριάσει τις επιπτώσεις της εππισιτιστικής ανασφάλειας μετά από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Ωστόσο, η απόφαση για μαζικές σφαγές έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ακτιβιστές.

Στη Ζιμπάμπουε ζουν πάνω από 84.000 ελέφαντες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις δυνατότητες της χώρας είπε ο αρμόδιος του Πάρκου. Ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Ζιμπάμπουε είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο. Πρώτη είναι η Μποτσουάνα. Η υπουργός περιβάλλοντος, Sithembiso Nyoni, είπε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, πως «Η Ζιμπάμπουε έχει περισσότερους ελέφαντες από όσους χρειαζόμαστε και περισσότερους από όσος μπορούν να συντηρήσουν τα δάση μας.

Ο υπερπληθυσμός των ελεφάντων «προκαλεί ελλείψεις στους πόρους» για την διατήρησή τους, που τροφοδοτεί με τη σειρά τους μία κόντρα ανθρώπων και άγριας ζωής στη χώρα, πρόσθεσε.

«Συζητάμε με την Zim Parks (Την αρχή για τα πάρκα και την άγρια ζωή της Ζιμπάμπουε) και κάποιες κοινότητες να κάνουμε αυτό που έκανε και η Ναμίμπια ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τους ελέφαντες, να κινητοποιήσουμε ίσως τις γυναίκες να αποξηράνουν το κρέας τους και να το αποθηκεύσουν ώστε να διασφαλίσουμε ότι το κρέας αυτό φτάσει σε κοινότητες που έχουν ανάγκη από πρωτεΐνη» είπε η Nyoni.

Σημείωσε ακόμα ότι «όταν υπάρχει υπερπληθυσμός άγριας ζωής σε ένα συγκεκριμένο πάρκο, τα ζώα θα αναζητήσουν πηγές για τροφή και νερό εκτός περιοχής. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και θα ξεκινήσουν οι συγκρούσεις».

Η Ναμίμπια ενέκρινε τον περασμένο μήνα τη σφαγή 700 άγριων ζώων, ανάμεσά τους και ελέφαντες, και το κρέας του διανεμήθηκε σε άτομα που ήταν αντιμέτωπα με συνθήκες πείνας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος της χώρας, θανατώθηκαν πάνω από 150 ζώα και διανεμήθηκε σχεδόν 60.000 κιλά κρέας. Η Ζιμπάμπουε και η Ναμίμπια είναι μόνο δύο από τις πολλές χώρες στη νότια Αφρική που πλήττονται από σοβαρή ξηρασία, η οποία προκλήθηκε από το Ελ Νίνιο. Οι χώρες είναι επίσης ευάλωτες σε ξηρασίες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.  Ο Farawo, ο εκπρόσωπος των πάρκων, είπε στο CNN ότι η σφαγή θα ξεκινήσει μόλις η αρχή ολοκληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

«Είμαστε σε στάδιο γραφειοκρατίας για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας ότι η σχεδιαζόμενη σφαγή θα στοχεύει περιοχές με μεγάλο πληθυσμό ελεφάντων. Οι προτεινόμενες σφαγές ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε και τη Ναμίμπια έχουν επικριθεί έντονα ωστόσο.

«Η σφαγή των ελεφάντων πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Farai Maguwu, ο οποίος ηγείται της ομάδας υπεράσπισης του Κέντρου Διακυβέρνησης Φυσικών Πόρων με έδρα τη Ζιμπάμπουε, σε ανάρτησή του. «Οι ελέφαντες έχουν δικαίωμα να υπάρχουν», έγραψε, προσθέτοντας ότι «οι μελλοντικές γενιές έχουν το δικαίωμα να βλέπουν ελέφαντες στο φυσικό τους περιβάλλον».

Ο βιολόγος και σύμβουλος φυσικών πόρων Keith Lindsay εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για τη χρήση της άγριας ζωής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια. «Είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια τακτική, μη βιώσιμη» είπε στο CNN.  Ωστόσο, ο Farawo είπε ότι η απόφαση της Ζιμπάμπουε να σφάξει ελέφαντες, η πρώτη της σφαγή από το 1988, ήταν μέρος ευρύτερων μέτρων για τη μείωση της σύγκρουσης μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, μετά από μια σειρά επιθέσεων των ζώων σε ανθρώπους.

«Τα ζώα προκαλούν ζημιές στις κοινότητες, σκοτώνοντας ανθρώπους. Την περασμένη εβδομάδα, χάσαμε μια γυναίκα στο βόρειο τμήμα της χώρας που σκοτώθηκε από έναν ελέφαντα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το ίδιο. Οπότε η σφαγή είναι επίσης ένας τρόπος ελέγχου», είπε.  Φέτος τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε μετά από συγκρούσεις ανθρώπων με άγρια ζώα.