Διεθνή

Ιταλία: Πρώτο βήμα προς τον χημικό ευνουχισμό βιαστών και παιδόφιλων

Ιταλία: Πρώτο βήμα προς τον χημικό ευνουχισμό βιαστών και παιδόφιλων Φωτογραφία: ΕPA/RICCARDO ANTIMIANI
Oι καταδικασθέντες σεξουαλικοί παραβάτες θα μπορούσαν να δεχτούν ποινή με αναστολή σε αντάλλαγμα την υποβολή τους σε χημικό ευνουχισμό.

Η Ιταλία έκανε το πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση του χημικού ευνουχισμού, καθώς άναψε το πράσινο φως για τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει το πλαίσιο χρήσης φαρμάκων σε βιαστές και παιδόφιλους, με σκοπό τη μείωση παραγωγής ορμονών στους όρχεις.

Η ιταλική Κάτω Βουλή στη Ρώμη ενέκρινε πρόταση σύμφωνα με την οποία η χρήση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να είναι συναινετική, αναστρέψιμη και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υποτροπής, αποφασίζοντας τη σύσταση σχετικής επιτροπής.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, πιστή στο δόγμα «νόμος και τάξη», από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, το 2022, έχει φέρει νομοσχέδια που θεσπίζουν δεκάδες νέα εγκλήματα και αυστηροποιούν τις ποινές.

Η Μελόνι έχει πρωτοστατήσει στην ανάπλαση της Caivano, μιας πόλης στη Νάπολη, που έγινε σύμβολο εγκληματικότητας μετά τον ομαδικό βιασμό δύο ανήλικων κοριτσιών, για τον οποίο καταδικάστηκαν πέντε άτομα. Η Μελόνι δήλωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα ότι η ασφάλεια είναι η «προτεραιότητά» της για τους επόμενους μήνες.

Η ακροδεξιά Λέγκα, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι και για την οποία η θέσπιση νόμου για τον χημικό ευνουχισμό των παιδόφιλων και των βιαστών αποτέλεσε βασικό μέρος του προγράμματός της, υπέβαλε τη σχετική πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, οι καταδικασθέντες σεξουαλικοί παραβάτες θα μπορούσαν να δεχτούν ποινή με αναστολή σε αντάλλαγμα την υποβολή τους σε χημικό ευνουχισμό.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι χαιρέτισε την είδηση, γράφοντας στο Χ: «Νίκη για τη Λέγκα! Ωραία. Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ιστορική μάχη μας για δικαιοσύνη και κοινή λογική: μηδενική ανοχή σε βιαστές και παιδόφιλους».

Αντιδράσεις

Ωστόσο, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις προτάσεις «εξτρεμιστικές» και «κατά παράβαση της ανθρωπότητας και της δικαιοσύνης».

Η βουλευτής Simona Bonafè του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι η πρόταση της Λέγκας είναι «αντισυνταγματική ... υπονομεύει τα θεμέλια του νομικού μας συστήματος που έχει ξεπεράσει τη χρήση της σωματικής τιμωρίας εδώ και αιώνες».

Η Συμμαχία των Πρασίνων και της Αριστεράς επέκρινε την «ατελείωτη κλίση προς την καταστολή».

Ο Enrico Borghi από το κεντρώο κόμμα Italia Viva έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τι είναι το επόμενο βήμα; Πίσσα και πούπουλα ή σχοινί και σαπούνι;».

Ο χημικός ευνουχισμός εφαρμόζεται στη Ρωσία, την Πολωνία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για συγκεκριμένα εγκλήματα.

Εκφράζονται ωστόσο και αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της υποτροπής και οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή ότι μπορεί να έχει σωματικές και ψυχολογικές παρενέργειες.

Φεμινιστικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι πίσω από βίαια σεξουαλικά εγκλήματα δεν είναι οι ασταμάτητες σεξουαλικές ορμές, αλλά πολιτισμικοί παράγοντες.

Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας Carlo Nordioαντιτάχθηκε σε παρόμοιες προτάσεις το 2019 πριν από την είσοδό του στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι αποτελούν «επιστροφή στον Μεσαίωνα».

Με πληροφορίες από Politico