Διεθνή

Εισαγγελική πρόταση για εξαετή φυλάκιση του Ματέο Σαλβίνι - Κάλυψη από Μελόνι

Εισαγγελική πρόταση για εξαετή φυλάκιση του Ματέο Σαλβίνι - Κάλυψη από Μελόνι Φωτογραφία: ΕPA/RICCARDO ANTIMIANI
Το 2019 επί 19 μέρες δεν επέτρεπε την αποβίβαση στη Λαμπεντούζα μεταναστών που είχαν διασωθεί από πλοίο της ισπανικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Ποινή φυλάκισης έξι ετών ζήτησε να επιβληθεί η εισαγγελία του Παλέρμο στον ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, για την απόφασή του το 2019 να εμποδίσει πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 100 μετανάστες να αποβιβαστεί στη Λαμπεντούζα.

Μια καταδίκη - στην Ιταλία είναι οριστική με την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαδικασίας τριών σταδίων - που θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό του Σαλβίνι από κυβερνητικά αξιώματα.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας κατηγόρησαν τον Σαλβίνι -ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι- για φερόμενη απαγωγή, λόγω της απόφασής του να αφήσει ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών, που διαχειρίζεται η φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms, στη θάλασσα επί 19 ημέρες.

Εκείνη την περίοδο, ο Σαλβίνι υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επέβαλε μια πολιτική «κλειστών λιμανιών», βάσει της οποίας η Ιταλία αρνιόταν την είσοδο σε πλοία διάσωσης μεταναστών και κατηγορούσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι ενθαρρύνουν τη διακίνηση ανθρώπων.

Κάλυψη από Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησής της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ηγέτη της Λέγκα, στηρίζοντας τις αποφάσεις του.

«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ένας υπουργός κινδυνεύει με έξι χρόνια φυλάκισης επειδή κάνει τη δουλειά του υπερασπιζόμενος τα σύνορα της χώρας, όπως απαιτεί η εντολή που έλαβε από τους πολίτες της», έγραψε η Μελόνι στο Χ.

Με πληροφορίες από Euronews.com