Διεθνή

Η κακοκαιρία Boris «χτυπά» την Ιταλία – Πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιλιάδες εκκενώσεις

Η κακοκαιρία Boris «χτυπά» την Ιταλία – Πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιλιάδες εκκενώσεις Φωτογραφία: EPA/ FABRIZIO ZANI
Σαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris - Καταστορφές σε Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια του στην βόρεια Ιταλία, στην επαρχία της Εμίλια- Ρομάνια, μέσα στη νύχτα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Boris.

Την ίδια ώρα η δεξιά κυβέρνησης της Μελόνι έχει κατηγορηθεί για έλλειψη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η κακοκαιρία Boris έχει ήδη προκαλέσει από την προηγούμενη εβδομάδα χάος στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ενώ ο απολογισμός των νεκρών έφτασε στους 24. Αρκετές μεγάλες πόλεις στην κεντρική Ευρώπη ήρθαν αντιμέτωπες με υπερχειλίσεις ποταμών.

Στην Ιταλία, η περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από τις καταρρακτώδεις βροχές του Boris είναι οι ίδιες που επλήγησαν και τον Μάιο του 2023. Τότε είχαν πεθάνει 17 άτομα από την κακοκαιρία ενώ το συνολικό κόστος των ζημιών ανήλθε στα 8,5 δισ. ευρώ, Τα σχολεία έκλεισαν, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις διακόπηκαν ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν. Οι πυροσβέστες έχουν προχωρήσει ήδη σε πάνω από 500 διασώσεις στην επαρχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα σπίτια τους.

{https://twitter.com/smritivan/status/1836747942352310455}

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι κάτι ανάλογο με ό,τι έγινε τον περασμένο Μάιο» είπε ο δήμαρχος της Ρομάνα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών πλημμυρών δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος ωστόσο η κακοκαιρία έχει επηρεάσει και την γειτονική περιοχή της Marche. Η οργή των κατοίκων ωστόσο είναι έκδηλη. «Το σπίτι μου καταστράφηκε για μία ακόμα φορά» είπε κάτοικος της Faenza, μίας πόλης κοντά στη Ραβένα. «Είναι ντροπή. Οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα».

Οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι όλο και πιο κοινό καιρικό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό σε όλον τον κόσμο. Βασικός υπαίτιος είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα και παρέμβαση στη φύση, που έχει προκαλέσει κλιματική κρίση. Η Ιταλία είναι από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο. Μόνο το περασμένο καλοκαίρι έχει βιώσει κύματα ακραίας ζέστης χωρίς προηγούμενο, καταιγίδες, πυρκαγιές και ακραίες πλημμύρες.

{https://twitter.com/geotechwar/status/1836740816896753960}

Σαρώνει την Πολωνία η κακοκαιρία Boris

Την ίδια ώρα στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, οι πλημμύρες που σημειώθηκαν ήταν οι χειρότερες των δύο τελευταίων δεκαετιών. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι πέθαναν, πέντε στην Τσεχία, επτά στη Ρουμανία, επτά στην Πολωνία και πέντε στην Αυστρία. Η ζημιά υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ καθώς έχουν καταρρεύσει γέφυρες, έχουν καταστραφεί δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές ενώ ολόκληρες γειτονιές έχουν βυθιστεί. Η Πολωνία έχει επιστρατεύσει 14.000 στρατιώτες στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ως μονάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως οι πλημμύρες στην να πούμε ότι ξεπεράσαμε τις πλημμύρες στην Βρότσλαβ» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, το Βρότσλαβ, ετοιμαζόταν σήμερα για την κορύφωση των πλημμυρικών φαινομένων, με τα έργα προστασίας να φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αντέχουν, μετά τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δυο δεκαετιών που σάρωσαν την κεντρική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Το κύμα πλημμυρών, που πλήττει την περιοχή στα σύνορα Πολωνίας-Τσεχίας από το σαββατοκύριακο, έφθασε στο Βρότσλαβ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αρχικά δεν υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρές ζημιές.

{https://twitter.com/Weathermonitors/status/1836739753787433460}

Η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί το Βρότσλαβ σήμερα το απόγευμα για να συναντηθεί με τον Τουσκ και τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας για να συζητήσουν τη βοήθεια προς την περιοχή. Ο κατακλυσμός γέμισε πόλεις με λάσπη και φερτά υλικά, κατέστρεψε γέφυρες, βύθισε αυτοκίνητα στα νερά και άφησε στις αρχές και τα νοικοκυριά ένα λογαριασμό δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των ζημιών.

Ο Τουσκ προειδοποίησε επίσης κατά της διασποράς ψευδών πληροφοριών για τις πλημμύρες, ενώ οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν έναν άνθρωπο ντυμένο με στρατιωτική στολή που εμφανίστηκε σε αναχώματα που είχαν στηθεί κατά της πλημμύρας και προειδοποιούσε τον κόσμο ότι τα προστατευτικά θα εκραγούν.Σημειώνεται ότι ο όγκος βροχής που έχει πέσει από την κακοκαιρία Boris είναι πέντε φορές ο μέσος όρος της βροχής που πέφτει όλον τον Σεπτέμβριο.

{https://twitter.com/Weathermonitors/status/1836733434343117130}

Καταστροφές στην Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία, τα προβλήματα ήταν ανάλογα με τον φόβο υπερχείλισης του Δούναβη στην πρωτεύουσα να είναι έκδηλος. Η στάθμη του αναμένεται να φθάσει λίγο πάνω από τα 8,5 μέτρα την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το ύψος του νερού στη Βουδαπέστη αναμένεται να φθάσει στο υψηλότερο σημείο του το Σάββατο το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, αλλά ότι θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2013. «Η Ουγγαρία θα τα καταφέρει, θα προστατευθούμε με επιτυχία και από αυτή την πλημμύρα», δήλωσε αργά χθες. Οι ουγγρικές αρχές άνοιξαν ένα φράγμα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για να διοχετεύεται το νερό από τον ποταμό Λάιτα προς έναν ταμιευτήρα για έκτακτες ανάγκες σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την πόλη Μοσονμαγιαροβάρ. Το νερό διοχετεύτηκε σε αγροτικές εκτάσεις. Πλάνα που ελήφθησαν από drone το βράδυ της Τρίτης έδειχναν το ουγγρικό χωριό Βένεκ, κοντά στο Γκιόρ στα βόρεια της χώρας, να έχει βυθιστεί.

{https://twitter.com/Centinela_35/status/1836459881575890991}

Ζημιές δισεκατομμυρίων στην Τσεχία

Στην Τσεχία τα επίπεδα των υδάτων υποχωρούν αλλά η στάθμη άλλων ποταμών σε κάποια τμήματα της νότιας Βοημίας εξακολουθεί να φθάνει στο υψηλότερο σημείο της. Στις περισσότερο πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθαρίζουν τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών από την Πράγα προς την Οστράβα, η οποία επίσης βρίσκεται στη διαδρομή Βιέννης-Βαρσοβίας και εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας καθώς και κάποιες εφεδρικές σιδηροδρομικές γραμμές και δρόμους.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ζμπίνεκ Στανζούρα δήλωσε ότι θα ήθελε η βουλή να εγκρίνει μια τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να υπάρξουν κονδύλια προς διάθεση για την αποκατάσταση από τις ζημιές εξαιτίας των πλημμυρών, παρότι το κόστος από τις καταστροφές παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με τον υπουργό, πιθανόν να ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

 {https://twitter.com/MeteoprognozaPL/status/1836700945729700055}