Διεθνή

Η κακοκαιρία Boris «αδειάζει» το πορτοφόλι της Ευρώπης - Ο λογαριασμός

Η κακοκαιρία Boris «αδειάζει» το πορτοφόλι της Ευρώπης - Ο λογαριασμός Φωτογραφία: MARTIN DIVISEK/EPA
Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας απελευθέρωσαν κονδύλια έκτακτης ανάγκης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2024.

Η Κεντρική Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, μετρώντας τουλάχιστον 21 νεκρούς, ενώ οι εκτιμήσεις για τον λογαριασμό από τις καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι δυσοίωνες. Η κακοκαιρία Boris σάρωσε Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Αυστρία και πλέον βρίσκεται στην Ιταλία, όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για ισχυρές βροχές, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες για μεγάλο μέρος της χώρας. Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβακία προειδοποιούν για πλημμύρες τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των πλημμυρών αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ωστόσο ο τελικός λογαριασμός θα γίνει γνωστός όταν η κακοκαιρία ολοκληρώσει το σαρωτικό πέρασμά της.

Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση του Reuters, ο λογαριασμός μπορεί να κυμανθεί από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έως και πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

europe 85461

Πώς επηρεάζονται οι χώρες;

Στην Ευρώπη, οι πλημμύρες είναι ο πιο δαπανηρός φυσικός κίνδυνος, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων JBA Risk Management. Μόνο τα πλημμυρισμένα ποτάμια κοστίζουν 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί το κόστος, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερες και εντονότερες βροχοπτώσεις.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας απελευθέρωσαν κονδύλια έκτακτης ανάγκης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2024, λόγω των ζημιών που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

{https://www.youtube.com/watch?v=Kfebz9heb9E}

Οι ζημιές σε υποδομές, κτίρια και περιουσίες - και η αύξηση των δαπανών τη διάσωση και την έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες -, μπορεί να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον Grzegorz Dróżdż, αναλυτή αγοράς της Conotoxia Invest.

«Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν συνήθως σε αρνητικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς και το εμπόριο, που εκδηλώνεται ως αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών».

«Οι πλημμύρες που αντιμετώπισαν Πολωνία, Τσεχία και Αυστρία θα είναι σίγουρα πολύ επώδυνες και δαπανηρές για τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν αρνητικά τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς», δήλωσε ο Dróżdż.

europe2 ec92b

Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις;

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πολωνίας PZU αντιμετωπίζει μείωση των κερδών της κατά 10% λόγω των απαιτήσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Ipopema.

29252198 d9562

Ορισμένα από τα εργοστάσια και τα καταστήματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες έκλεισαν τις γραμμές παραγωγής, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο χημικών BorsodChem στην Οστράβα της Τσεχίας, η εταιρεία παραγωγής ποτών Kofola CeskoSlovensko και το εργοστάσιο κοκκοποίησης OKK Koksovny - ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κωκ χυτηρίου στην Ευρώπη - σταμάτησε την παραγωγή χημικών, ανέφερε το Reuters.

Τα διασυνοριακά σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν ανασταλεί μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχίας, καθώς σε Ουγγαρία - Αυστρία.

29252203 f32bd

Με πληροφορίες από Euronews.com, BBC