Διεθνή

Εξόντωση Νασράλα: «Δικαιοσύνη» βλέπουν οι ΗΠΑ, απομακρύνουν διπλωμάτες από Βηρυτό

Εξόντωση Νασράλα: «Δικαιοσύνη» βλέπουν οι ΗΠΑ, απομακρύνουν διπλωμάτες από Βηρυτό Φωτογραφία: WAEL HAMZEH / EPA
Ο Μπάιντεν δεν σχολίασε τη δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα - Επεκτείνει τις επιθέσεις του το Ισράηλ.

Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από πλήγμα του ισραηλινού στρατού κοντά στη Βηρυτό είναι «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του, μεταξύ των οποίων είναι και χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα βρίσκεται σε «υψηλό συναγερμό» για πιθανά αντίποινα και πιθανόν να επεκτείνει τις επιθέσεις του. Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να «συνεχίσει τον ιερό πόλεμο κατά του εχθρού». Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους μουσουλμάνους «να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της περήφανης Χεζμπολάχ με όποια μέσα διαθέτουν». Οι Χούθι δηλώνουν παρόντες. Με το κλίμα που δημιουργείται, ένα είναι βέβαιο: ο θάνατος τού Νασράλα αναζωπύρωσε τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

«Πλάτη» στο Ισράηλ βάζουν οι ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος όπως είπε έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ως μέτρο αποτροπής κάποιας επίθεσης και για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.

Επανέλαβε τέλος ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις τη Γάζα και τον Λίβανο με διπλωματικά μέσα. Ο Μπάιντεν δεν σχολίασε τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που είπε ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Νασράλα.

Νωρίτερα, ο Χαμενεΐ, κηρύσσοντας πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του Νασράλα, είπε ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία. Ο Νασράλα «δεν ήταν ένα άτομο, ήταν ένα μονοπάτι και μια σχολή σκέψης και αυτό το μονοπάτι θα συνεχιστεί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Νασράλα, εν μέρει επειδή εφοδιάζουν με προηγμένα όπλα το Ισραήλ. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αρνηθούν τη συνενοχή τους», σχολίασε.

29297973 3f011

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν διπλωμάτες από τον Λίβανο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή σήμερα σε ορισμένους υπαλλήλους της αμερικανική πρεσβείας στη Βηρυτό και στα μέλη της οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ.

«Το προσωπικό της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό απαγορεύεται να κάνει προσωπικά ταξίδια χωρίς προηγούμενη άδεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Μπορεί να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στο προσωπικό υπό την ευθύνη του Αρχηγού της Αποστολής, με μικρή έως καθόλου προειδοποίηση λόγω αυξημένων ζητημάτων ασφάλειας ή απειλών» πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έκανε επίσης «έκκληση» στου Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές για τον τρόπο αναχώρησής τους.

29300099 d721b

Γερμανία: Απομακρύνει διπλωμάτες της από Ισραήλ, Λίβανο και Δυτική Όχθη

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει στο απολύτως αναγκαίο το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, ενώ οι οικογένειες των υπαλλήλων θα φύγουν από την περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συγκάλεσε την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για να συζητήσει την «πολύ τεταμένη κατάσταση στον Λίβανο και την περιοχή» μετά τα τελευταία πλήγματα. Αποφασίστηκε οι οικογένειες των υπαλλήλων των πρεσβειών στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ να φύγουν και να πάνε σε «ασφαλές μέρος» στην περιοχή ή να επιστρέψουν στη Γερμανία.

Θα μειωθεί επίσης ο αριθμός των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στις πρεσβείες, φροντίζοντας όμως να παραμείνουν ανοιχτές και να είναι σε θέση να επιτελούν το σύνολο του έργου τους.

Το Βερολίνο έχει ήδη προειδοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν εάν ταξιδέψουν στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Επεκτείνει τις επιθέσεις του το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είναι σε συνομιλίες για την πιθανή επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο μέτωπο, ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός «επί του παρόντος διεξάγει μια επιχειρησιακή εκτίμηση της κατάστασης, αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης των IDF» (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) στο βόρειο μέτωπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

29300008 40d20

Νεκρό και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σε ένα πλήγμα που πραγματοποίησε σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πρόκειται για τον Χασάν Χαλίλ Γιασίν.

Τριήμερο πένθος στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της οργάνωσης.

«Μετά το μαρτύριο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μπαίνει στον κατάλογο των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την ύπουλη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, κηρύσσεται επίσημο πένθος» από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δηλώσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με την απειλή κινδύνου.

Ο Μικάτι συγκάλεσε κατεπείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Δευτέρα.

29300436 f5aa2

 Κίνδυνο αποσταθεροποίησης στον Λίβανο βλέπει η Γερμανία

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας την κατάσταση στον Λίβανο, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

«Υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για όλον τον Λίβανο. Και αυτό δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Η υπουργός είπε επίσης ότι το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

29299666 10a28

Οργή Ρωσίας για τον θάνατο Νασράλα, ανησυχεί η Κίνα

Η Ρωσία καταδικάζει σθεναρά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, αποκαλώντας την «άλλη μία πολιτική δολοφονία».

«Αυτή η δυναμική ενέργεια είναι γεμάτη με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

«Η ισραηλινή πλευρά δεν αμέλησε να αναγνωρίσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έκανε το βήμα να σκοτώσει Λιβανέζους πολίτες, το οποίο σχεδόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα βίας. Συνεπώς, φέρει πλήρη ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντίθετη η Γαλλία σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο

Η Γαλλία ζήτησε απόψε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

«Συνολική κατάπαυση του πυρός» στη Μέση Ανατολή ζητά η Κίνα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη «συνολικής κατάπαυσης του πυρός» στη Μέση Ανατολή, και είπε πως η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, παραμένει ο τρόπος εξόδου από τις εντάσεις στην περιοχή.

Χωρίς να κατονομάζει τον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ο Ουάνγκ Γι είπε,«η παλαιστινιακή υπόθεση είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές που βαραίνουν στην ανθρώπινη συνείδηση», υπενθυμίζοντας την υποστήριξη του Πεκίνου στη λύση των δύο κρατών.

«Η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, προκαλώντας περισσότερα θύματα κάθε μέρα που περνάει. Οι μάχες ξανάρχισαν στον Λίβανο. Όμως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη», είπε.

Χούθι: Θα ενισχυθεί η αποφασιστικότητά μας

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν σήμερα πως η δολοφονία χθες, Παρασκευή, από το Ισραήλ του ηγέτη του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα νότια προάστια της Βηρυτού, «θα ενισχύσει» την αποφασιστικότητά τους.

«Το μαρτύριο του (...) Χασάν Νασράλα θα ενισχύσει τη φλόγα της θυσίας, θα εντείνει τον ενθουσιασμό και θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας», ανέφεραν οι αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε μια ανακοίνωση λέγοντας πως ο θάνατός του θα καταλήξει «στη νίκη και την εξαφάνιση του ισραηλινού εχθρού».