Διεθνή

H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα - «Θα πλήξουμε οποιονδήποτε μας απειλεί» λέει το Ισραήλ

H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα - «Θα πλήξουμε οποιονδήποτε μας απειλεί» λέει το Ισραήλ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγήθηκε η ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό. Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.

Τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε η λιβανέζικη οργάνωση λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ σε πλήγμα την Παρασκευή (27/9), στο αρχηγείο του λιβανικού σιιτικού κινήματος στα νότια προάστια της Βηρυτού και δεσμεύτηκε ότι «θα φτάσει» οποιονδήποτε απειλεί το Ισραήλ.

«Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός», σημείωσε ο εκπρόσωπος του στρατού αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ενώ άλλος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο λοχαγός Νταβίντ Αβραάμ, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ «εξαλείφθηκε».

Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε, νωρίτερα, στο AFP πως είχε χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί δεσμεύτηκε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός «θα φτάσει» όποιον απειλεί το Ισραήλ.

«Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: Όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο χθεσινός βομβαρδισμός στη Βηρυτό προκάλεσε επίσης, τον θάνατο του Αλί Καρακέ, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλων διοικητών του σιιτικού κινήματος.

«Στη διάρκεια των 32 ετών της ηγεσίας του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα ήταν υπεύθυνος για τον φόνο πολλών Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών, όπως και για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση και την εκτέλεση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τις οποίες άμαχοι διαφόρων εθνικοτήτων δολοφονήθηκαν. Ο Νασράλα ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη των αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης», υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας ότι ενεργεί κατ'αυτόν τον τρόπο σε υποστήριξη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που είναι σύμμαχός της.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.