Διεθνή

Ισραήλ: Κάνουμε χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο εδώ και μήνες

Ισραήλ: Κάνουμε χερσαίες επιδρομές στον νότιο Λίβανο εδώ και μήνες Φωτογραφία: EPA/ ATEF SAFADI
Σύμφωνα με το NBC, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επιδρομές των ειδικών δυνάμεων κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι αποκάλυψε πως οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν στρατιωτικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο εδώ και μήνες.

Σε αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ανακαλύψει τούνελ της Χεζμπολάχ και οπλοστάσια κάτω από σπίτια ενώ έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν και σχέδια εισβολής των μελών της Χεζμπολάχ.

Ο Χαγκάρι είπε ότι οι λεπτομέρειες αποχαρακτηρίστηκαν ως απόρρητες, ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν αποκαλύψει σχέδια της Χεζμπολάχ να εισβάλουν στο Ισραήλ με σκοπό ανάλογες επιθέσεις με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, όπως είπε.

«Οι στρατιώτες μας μπήκαν στις υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ. Αποκάλυψαν τα κρυφά οπλοστάσιά τους, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν όπλα, μερικά από αυτά και προηγμένης τεχνολογίας όπλα που κατασκευάστηκαν στο Ιράν» πρόσθεσε ο Χαγκάρι. Τα ευρήματα και οι αποδείξεις ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά τη διάρκεια επιδρομών που θα παρουσιαστούν τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Χαγκάρι.

Έδειξε και βίντεο από bodycam στρατιωτών, που φαίνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, τα τούνελ της Χεζμπολάχ κάτω από τρία Λιβανέζικα σπίτια που βρίσκονται τα σύνορα με τρεις ισραηλινές πόλεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν επίσης χάρτες με μαρκαρισμένες ισραηλινές κοινότητες και θέσεις όπου υπάρχουν όπλα, συμπλήρωσε ο Χαγκάρι.

«Οι επιχειρήσεις που αποκαλύψαμε σήμερα είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες που θα αποκαλύψουμε στο μέλλον, μεταξύ αυτών και την καταστροφή στρατηγικών σημείων και ικανοτήτων της Χεζμμολάχ» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, πρόσθεσε ακόμα πως οι επιδρομές του Ισραήλ θα συνεχίσουν ώσπου δεκάδες χιλιάδες εκπατρισμένων ισραηλινών να επιστρέψουν με ασφάλεια σπίτι τους κοντά στα σύνορα. Ωστόσο, σκοπός του στρατού ήταν να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους στην περιοχή όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Δεν πάμε στη Βηρυτό. Δεν πάμε σε πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα» ξεκαθάρισε ο Χαγκάρι.

Σύμφωνα με το NBC, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επιδρομές των ειδικών δυνάμεων κατά της υποδομής της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν το Ισραήλ πει ότι τα στρατεύματά του πέρασαν τον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, μικρές ομάδες Ισραηλινών καταδρομέων ξεκίνησαν επιχειρήσεις με στόχο σήραγγες, αποθήκες όπλων και άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, είπε ο αξιωματούχος.
Κατά καιρούς, τα ισραηλινά στρατεύματα κοιμόντουσαν μέσα στον Λίβανο, αποκαλύπτει το NBC.

Κανένα μέλος του ισραηλινού στρατού δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και δεν υπήρξαν μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.