Διεθνή

Επιθέσεις των Χούθι σε δύο εμπορικά πλοία, το ένα ελληνικών συμφερόντων

Επιθέσεις των Χούθι σε δύο εμπορικά πλοία, το ένα ελληνικών συμφερόντων Φωτογραφία: marinetraffic
Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία με πυραύλους και drones από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Βρετανικές αρχές και πηγές ναυτικών πληροφοριών ανέφεραν δύο περιστατικά επιθέσεων των Χούθι σε πλοία, οι πρώτες σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μέσα σε ένα μήνα.

Η πρώτη επίθεση αναφέρθηκε στις 04:15 (τοπική ώρα), 97 μίλια βορειοδυτικά αό το ελεγχόμενο από τους Χούθι, λιμάνι Χοντέιντα.

Οι Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας (UKMTO) ανέφεραν ότι ένα φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση από πύραυλο και υπέστη «σοβαρές ζημιές» από drone. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ελληνικών συμφερόντων Minoan Courage με σημαία Λιβερίας και χωρητικότητα 76.800-dwt.Η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Modion Maritime και έχει έδρα στην Αθήνα.

Το πλοίο κατευθυνόταν βόρεια προς τη Διώρυγα του Σουέζ με ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας.

{https://twitter.com/UK_MTO/status/1841034482125615109}

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε άλλη επίθεση ένα drone χτύπησε και τρύπησε μια δεξαμενή σκάφους αγνώστου ταυτότητας, που έπλεε βορειοδυτικά του ελεγχόμενου από τους Χούτι λιμανιού Χοντέιντα στην Υεμένη, ανακοίνωση του Ναυτιλιακού Εμπορίου της Βρετανίας. Βρετανοί στρατιώτες και αξιωματούχοι ιδιωτικής ασφάλειας, δήλωσαν πως ένα drone γεμάτο εκρηκτικά συνετρίβη σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις πιθανότατα είναι οι πρώτες των Χούθι σε εμπορικά πλοία εδώ και εβδομάδες, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αλλά και οι εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο κλιμακώνει την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέσα Ανατολή. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε περίπου 110 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Χοντέιντα.
Ο καπετάνιος του ενός πλοίου, ανέφερε σε προειδοποίηση το Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού στο Ηνωμένο Βασίλειο, πως είδε «τέσσερεις εκρήξεις» στο σκάφος του. Αυτό πιθανότατα θα ήταν πύραυλοι ή drones που εκτοξεύτηκαν.

Η UKMTO αργότερα ανέφερε πως το πρώτο πλοίο στο ανέφερε πως υπέστη ζημιές από drone, το οποίο τρύπησε μία από τις δεξαμενές του πλοίου που ελέγχουν την άνωση.

{https://twitter.com/UK_MTO/status/1841026309532586012}

Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναγνώρισε το drone ως drone boat, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους Χούθι.  Οι Χούθι δεν ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζονται ώρες ή μέρες για να αναλάβουν την ευθύνη των επιθέσεών τους. Αντίθετα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο στρατηγός Yahya Saree είπε σε ένα προηχογραφημένο βίντεο την Τρίτη ότι οι αντάρτες είχαν εκτοξεύσει drones με στόχο το Ισραήλ., επιθέσεις ωστόσο που δεν έχουν αναφερθεί από το Ισραήλ.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 80 εμπορικά πλοία με πυραύλους και drones από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Συνολικά έχουν κατασχέσει ένα σκάφος και βύθισαν δύο ακόμα ενώ από τις επιθέσεις τους έχουν σκοτωθεί τέσσερις ναύτες. Άλλοι πύραυλοι και drones είτε αναχαιτίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα είτε απέτυχαν να φτάσουν τους στόχους τους.