Διεθνή

Λευκός Οίκος: Το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους

Λευκός Οίκος: Το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ EPA/ KCNA
Τις πληροφορίες για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μεταφέρουν δημοσιογράφοι του CNN και του Axios.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν ετοιμάζεται «να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις, όπως μεταδίδει το CNN, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναχαιτίσει οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν, συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN. Αυτές οι προσπάθειες θα ήταν παρόμοιες με το πώς οι ΗΠΑ βοήθησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε ένα κύμα drones και πυραύλων προς το Ισραήλ - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε με επιτυχία.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο μεγάλη θα είναι η αναμενόμενη επίθεση αυτή τη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλιμακωθεί οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, καθώς εντατικοποιήθηκαν οι επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Χθες, Δευτέρα, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο, βάζοντας στο στόχαστρο την οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα το Ισραήλ εδώ και δύο μήνες, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ακόμα, το Ιράν δεν έχει απαντήσει σε εκείνο το πλήγμα, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σημειώνει το Axios. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο και η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα θα ωθήσει το Ιράν σε μια αλλαγή στάσης και στην πιο ευθεία εμπλοκή, συμπληρώνει το δημοσίευμα.