Διεθνή

Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ: «Το συμβάν θεωρείται λήξαν, δείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση»

Ιράν για επίθεση στο Ισραήλ: «Το συμβάν θεωρείται λήξαν, δείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση»
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε ανταπόδοση για τις δολοφονίες ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σημείωσε πως η χθεσινή απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ - η δεύτερη έπειτα από αυτή της 13ης Απριλίου - αποφασίστηκε αφού η Τεχεράνη άσκησε «τρομερή αυτοσυγκράτηση» για σχεδόν δυο μήνες, με την ελπίδα πως θα επιτυγχανόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η δράση μας ολοκληρώθηκε εκτός αν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω ανταπόδοση. Στο σενάριο αυτό, η ανταπόδοσή μας θα είναι πιο σθεναρή», πρόσθεσε ο κ. Αραγτσί.

Νωρίτερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει «ουσιώδη μέτρα» για την αποτροπή απειλών κατά της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

{https://x.com/araghchi/status/1841224537834230244}