Διεθνή

Αναπόφευκτη η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν

Αναπόφευκτη η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν
Η χθεσινή επίθεση στο Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητη διαμηνύει ο Νετανιάχου, που με σειρά προκλήσεων - ακόμη και στην καρδιά της Τεχεράνης - φαίνεται να επιθυμεί να «σύρει» το Ιράν στο προσκήνιο των εχθροπραξιών.

Ένα ακόμη βήμα προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή έγινε το βράδυ της Τρίτης, με την Τεχεράνη να «απαντά» με περίπου 200 πυραύλους στις δολοφονίες ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

«Ασκήσαμε αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στοχεύοντας αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη γενοκτονία στη Γάζα και τον Λίβανο», έγραψε λίγο μετά το τέλος της επίθεσης στο X, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί - κι ενώ τα βίντεο των εκρήξεων έκαναν ήδη τον γύρο του κόσμου.

Η πυραυλική επίθεση ήρθε «μετά από μια περίοδο αυτοσυγκράτησης» που ακολούθησε την «επίθεση κατά της κυριαρχίας» του Ιράν - μια ξεκάθαρη αναφορά στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν στόχο «τρεις στρατιωτικές βάσεις» γύρω από το Τελ Αβίβ, καθώς και αεροπορικές βάσεις και βάσεις ραντάρ, ενώ υποστήριξαν πως το 90% των πυραύλων «έπληξαν τους στόχους τους».

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε - και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Με την «μπάλα» και πάλι στο Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί τώρα να προβλέψει την επόμενη κίνηση μιας κυβέρνησης που έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα πως περιφρονεί - και μάλιστα χωρίς συνέπειες - τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών αλλά και του πιο «πιστού» συμμάχου της, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το επικρατέστερο σενάριο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο Axios ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» για τη μαζική πυραυλική επίθεση της Τρίτης εντός των ημερών - η οποία θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός του Ιράν, καθώς και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Εφόσον η Τεχεράνη απαντήσει και πάλι - όπως διεμήνυσε την Τρίτη - οι ίδιο αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως όλες οι επιλογές θα βρεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που «βιάζονται» για αυτο το ολέθριο σενάριο: «Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων 50 ετών να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής [...] Πρέπει να δράσουμε *τώρα* για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να "σακατέψουμε" θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς», έγραψε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

{https://x.com/naftalibennett/status/1841222685638177225}

Επιστρέφοντας στο Axios, οι Ισραηλινοί προκρίνουν προς το παρόν μια επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, αν και ορισμένοι προτείνουν στοχευμένες δολοφονίες ή/και εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο είχε απαντηθεί με ένα πολύ περιορισμένο ισραηλινό πλήγμα κατά μιας αντιαεροπορικής πυροβολαρχίας S-300 στο Ιράν, το οποίο και τερμάτισε την ανταλλαγή άμεσων επιθέσεων.

Αυτή τη φορά τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι πολύ πιο σημαντικά, ξεκαθαρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

29315001_48492.jpg

«Θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση»

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε την Τρίτη σε ένα υπόγειο κυβερνητικό καταφύγιο μέσα σε ένα βουνό κοντά στην Ιερουσαλήμ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε καθώς το πρώτο κύμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο αργότερα το γραφείο του. «Το καθεστώς στο Ιράν δεν καταλαβαίνει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αλλά και να τιμωρήσουμε τους εχθρούς μας. Θα το καταλάβουν. Θα επιμείνουμε στον κανόνα που θεσπίσαμε: όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

Δύο ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε μετά από αρκετές ώρες: Το συμπέρασμα ήταν πως θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το ποια θα είναι αυτή.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν επειδή η κυβέρνηση θέλησε να συμβουλευτεί τον Τζο Μπάιντεν.

Ενώ το Ισραήλ επιθυμεί να απαντήσει μόνο του, προτίθεται να συντονίσει τα σχέδιά του με τις ΗΠΑ «λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων της κατάστασης». Μια νέα ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία και ενδεχομένως άλλα είδη επιχειρησιακής υποστήριξης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμερικανός, με γνώση των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης την Τρίτη, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν μια ισραηλινή απάντηση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτή θα πρέπει να είναι μετρημένη.