Διεθνή

Τι είναι ο θανατηφόρος ιός Μάρμπουργκ που προκάλεσε συναγερμό στο Αμβούργο

Τι είναι ο θανατηφόρος ιός Μάρμπουργκ που προκάλεσε συναγερμό στο Αμβούργο Φωτογραφία: National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί πυρετό με συμπτώματα όπως σπασμούς, αιμόπτυση και διάρροια και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Συναγερμός σήμανε στις αρχές του Αμβούργου όταν μέσα σε ένα τρένο ένας 26χρονος φοιτητής ιατρικής και η σύντροφός του ανέπτυξαν συμπτώματα του άκρως θανατηφόρου και μεταδοτικού ιού Μάρμπουργκ.

Αμέσως οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με προστατευτικές στολές επιβιβάστηκαν στο τρένο, όπου ήταν ο 26χρονος με τη σύντροφό του. Το τρένο εκκενώθηκε και η αστυνομία έκλεισε δύο γραμμές του σταθμού για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική του Αμβούργου, ένας από τους δύο επιβάτες, που φέρεται να νοσούν από τον ιό Μάρμπουργκ, εκδήλωσε και εμετούς. «Ενημέρωσε την πυροσβεστική επειδή υποψιάστηκε ότι κάτι συμβαίνει« ανέφερε εκπρόσωπος στην εφημερίδα Die Welt. Ο φοιτητής και η κοπέλα του μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf, το οποίο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές τους κατασχέθηκαν.

Η Bild μετέδωσε ότι ο φοιτητής είχε φτάσει στο Αμβούργο με απευθείας πτήση από τη Ρουάντα, όπου είχε έρθει σε επαφή με ασθενή, ο οποίος διαγνώστηκε αργότερα με τον ιό Μάρμπουργκ. Η Ρουάντα, περίκλειστη χώρα στην Ανατολική Αφρική έχει έξαρση του θανατηφόρου ιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Υγείας, οκτώ άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό, από την περασμένη Κυριακή ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 26 περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί πυρετό με συμπτώματα όπως σπασμούς, αιμόπτυση και διάρροια και έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%.

Μετά τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως τρεις ημέρες αργότερα, ακολουθεί διάρροια, πόνος στο στομάχι, ναυτία και εμετός. Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος, και ορισμένοι πεθαίνουν οκτώ έως εννέα ημέρες μετά την πρώτη εκδήλωση της νόσου λόγω της ακραίας απώλειας αίματος και του σοκ.

Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά των μολυσμένων θυμάτων. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι έχουν αναρρώσει, το αίμα ή το σπέρμα τους μπορεί να παραμείνει μολυσματικό για πολλούς μήνες μετά.
.