Διεθνή

Τυφώνας Μίλτον: Ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα προς τη Φλόριντα - Ολες οι νέες εξελίξεις

Τυφώνας Μίλτον: Ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα προς τη Φλόριντα - Ολες οι νέες εξελίξεις Φωτογραφία: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/ΕPA
Προειδοποίηση σε 28 κομητείες εν όψει του τυφώνα Μίλτον - Προβλέψεις ότι θα προκαλέσει ζημιές που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

O τυφώνας Μίλτον αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) και εκατομμύρια κάτοικοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης, ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων.

Το βράδυ της Τρίτης βγήκε προειδοποίηση για 28 κομητείες της Φλόριντα, που σημαίνει ότι αναμένονται συνθήκες τυφώνα εντός 36 ωρών, σύμφωνα με το Τμήμα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Φλόριντα. «Ολοκληρώστε τα σχέδιά σας, φορτίστε όλες τις συσκευές σας και συνεχίστε να λαμβάνετε υπόψη όλες τις εντολές των τοπικών αξιωματούχων», ήταν το μήνυμα της υπηρεσίας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

{https://x.com/FLSERT/status/1843772540264874208}

«Αν ο Μίλτον παραμείνει στην πορεία του, θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

29344092 ab532

Προβλέψεις για ζημιές δισεκατομμυρίων

Προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει ένα ωκεάνιο κύμα που θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του τυφώνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές, το κόστος των οποίων μπορεί να φθάσει τα δισεκατομμύρια δολάρια.

{https://www.youtube.com/watch?v=Tq8QuwACDsU}

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε την Τρίτη τους κατοίκους στη Φλόριντα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η πολιτεία ετοιμάζει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης εδώ και χρόνια.

{https://x.com/POTUS/status/1843811155963220282}

29344210 80b69

Ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 - το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον - και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

milton2 b2205

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Η κομητεία Χίλσμπορο διακόπτει τη συλλογή απορριμμάτων

Η κομητεία του Χίλσμπορο σταματά τη συλλογή απορριμμάτων από το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει στην περιοχή.

Η κομητεία διαθέτει τέσσερις τοποθεσίες που θα είναι ανοιχτές από τις 7:00 π.μ. τοπική ώρα έως τις 12:00 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

Στους χώρους θα συγκεντρώνονται τυχόν απορρίμματα ή συντρίμμια που οι κάτοικοι θα χρειαστεί να ξεφορτωθούν μετά την καταιγίδα.

Η κομητεία Χίλσμπορο, όπου βρίσκεται η Τάμπα, έχει πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.

Η κομητεία βρίσκεται υπό υποχρεωτική εντολή εκκένωσης.

{https://www.youtube.com/watch?v=Tq8QuwACDsU&t=1s}

«Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»

«Όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005.

«Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε τους πολίτες και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης των περιοχών που απειλούνται.

29343273 2a2ff

«Θα πλημμυρίσουν τα πάντα»

Καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αναγκαστική είναι η απομάκρυνση των ενοίκων από οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

«Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ», εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ελίν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.