Διεθνή

Δημόσιες συγκοινωνίες: Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη πόλη; Η θέση της Ελλάδας

Δημόσιες συγκοινωνίες: Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη πόλη; Η θέση της Ελλάδας Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίηση των κατοίκων για την πόλη στην οποία ζουν - Σε τι ποσοστό είναι ικανοποιημένοι οι Ελληνες.

Οι κάτοικοι σε πόλεις της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τις δημόσιες συγκοινωνίες από εκείνους της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ικανοποίησης φθάνει το 71%.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη συνολική ικανοποίηση των κατοίκων για την πόλη στην οποία ζουν. Επτά στους 10 κατοίκους στην Ευρώπη είναι γενικά ικανοποιημένοι από τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη τους, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στα επίπεδα ικανοποίησης από τις δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων.

Οταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικονομική προσιτότητα, η ασφάλεια, η συχνότητα και η αξιοπιστία, οι κάτοικοι σε πόλεις της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης αναφέρουν υψηλότερη ικανοποίηση , ενώ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη είναι χαμηλότερα τα ποσοστά.

sigin a0565

Οι καλυτερες και οι χειρότερες πόλεις

Η ικανοποίηση κυμαίνεται από 29% στη Ρώμη και τα Τίρανα έως 91% στη Βιέννη.

Η διαφορά είναι μεγαλύτερη σε πόλεις που δεν είναι πρωτεύουσες: από 22% στο Παλέρμο της Ιταλίας έως 95% στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ικανοποιήσης φθάνει το 71%.

Ως επί το πλείστον, οι κάτοικοι των πρωτευουσών τείνουν να έχουν υψηλότερη αντίληψη της ασφάλειας των δημόσιων συγκοινωνιών - εκτός από τη Ρώμη και την Άγκυρα.

Στη Ρώμη λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού θεωρεί τις δημόσιες συγκοινωνίες ασφαλείς.

Η Ρώμη καταγράφει επίσης τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην ευκολία πρόσβασης, τη συχνότητα και την αξιοπιστία.

Με πληροφορίες από Euronews