Διεθνή

H καταιγίδα «Κερκ» φθάνει Ευρώπη: Ποιες χώρες θα πληγούν τις επόμενες μέρες

H καταιγίδα «Κερκ» φθάνει Ευρώπη: Ποιες χώρες θα πληγούν τις επόμενες μέρες
Ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις φέρνει η καταιγίδα «Κερκ» - Κίνδυνος για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Με τμήματα της Φλόριντα να προετοιμάζονται για την έλευση του τυφώνα «Μίλτον», που αναμένεται να φέρει ανέμους ταχύτητας έως 290 km/h, στην Ευρώπη μια άλλη καταιγίδα βρίσκεται προ των πυλών.

Η καταιγίδα «Κερκ» κατευθύνεται σήμερα προς τα δυτικά της γηραιάς ηπείρου και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να προκαλέσει ζημιές και μεγάλη αναστάτωση σε μέρη της Ευρώπης.

«Δεν βλέπουμε πλέον μια τροπική καταιγίδα με την τυπική στρογγυλή, συμμετρική δομή σύννεφων και ένα ήρεμο "μάτι" στο κέντρο», λέει ο μετεωρολόγος Lars Lowinski στο Euronews Green.

Φτάνοντας στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο «Κερκ» μετά την Ισπανία πιθανότατα από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη θα αρχίσει να επηρεάζει τη βόρεια Πορτογαλία και τη βορειοδυτική. Είναι πιθανό να φέρει πολύ ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, πριν από την άφιξη του κύριου συστήματος αργά την Τρίτη.

«Το κύριο κύμα των ισχυρών ανέμων αναμένεται νωρίς την Τετάρτη, με ριπές ανέμου μεταξύ 100 και 130km/h (65-80mph), που μπορεί όμως να φθάσουν και τα 145km/h (90mph) πάνω από υψηλά εδάφη», αναφέρει ο Lars.

Ισχυρές βροχές

«Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα είναι επίσης ένα θέμα, με τις βροχοπτώσεις να φθάνουν τα 100 - 150 χιλιοστά πιθανότατα μέσα σε 24-36 ώρες σε ορισμένα μέρη της βορειοδυτικής Ισπανίας».

Μετά τη δυτική ακτή της Ευρώπης θα συνεχίσει ανατολικά-βορειοανατολικά και θα φτάσει στη Γαλλία από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι νωρίς την Πέμπτη.

«Πολύ ισχυροί άνεμοι είναι πιθανό να επηρεάσουν έναν μεγάλο διάδρομο από τις ακτές του Βισκαϊκού Κόλπου έως την ανατολική Γαλλία, τη βορειοδυτική Ελβετία και στη συνέχεια τη νοτιοδυτική Γερμανία αργότερα την Πέμπτη», εξηγεί ο Lars. «Οι μέγιστες ριπές ενδέχεται να φτάσουν τα 140-150km/h (87-93mph) κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της δυτικής/νοτιοδυτικής Γαλλίας και μεταξύ 100-130km/h (65-80mph) αλλού».

Ο Lars προειδοποιεί, επίσης, ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα αποτελέσουν απειλή, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Γαλλίας. Είναι πιθανό να επεκταθεί και στο Βέλγιο και τη δυτική Γερμανία, με βροχή έως και 100 χιλιοστά, την Πέμπτη.

Ανεμοθύελλες, πλημμύρες, κατολισθήσεις

«Ο Κερκ είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις στις προαναφερθείσες περιοχές. Οι επιπτώσεις του ανέμου περιλαμβάνουν ζημιές σε δέντρα και στέγες, διακοπές ρεύματος, αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών», εξηγεί ο Lars. «Επειδή τα δέντρα βρίσκονται σε πλήρη φυλλωσιά, οι επιπτώσεις από αυτή την ανεμοθύελλα στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι τον χειμώνα».

Οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πλημμύρες ποταμών, ακόμη και κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι τονίζουν επίσης ότι ο Κερκ μπορεί να προκαλέσει πολύωρες έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου - αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι.

Με πληροφορίες από Euronews