Διεθνή

SOS για το νερό της Ευρώπης: Μόνο το 37% σε καλή κατάσταση, καμπανάκι για τα φυτοφάρμακα - Μελέτη

SOS για το νερό της Ευρώπης: Μόνο το 37% σε καλή κατάσταση, καμπανάκι για τα φυτοφάρμακα - Μελέτη Φωτογραφία: ZOLTAN BALOGH/EPA
Μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης είναι σε καλή κατάσταση, σναφέρει μελέτη τού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Η ρύπανση, η υποβάθμιση των οικοτόπων, η κλιματική αλλαγή και η υπερβολική χρήση των πόρων «γλυκού» νερού εκπέμπουν SOS για την Ευρώπη, καθώς μόνο το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων της είναι σε καλή κατάσταση, προειδοποίησε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Η υγεία των υδάτων της Ευρώπης δεν είναι καλή. Τα νερά μας αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές σύνολο προκλήσεων που απειλεί την ασφάλεια των υδάτων της Ευρώπης», ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Λίνα Ιλα-Μονόνεν.

Μόνο το 37% των επιφανειακών υδάτων της Ευρώπης πέτυχαν «καλή» ή «υψηλή» οικολογική κατάσταση - μία μέτρηση της υγείας των υδάτινων οικοσυστημάτων - σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 29% των επιφανειακών υδάτων ήταν σε «καλή» χημική κατάσταση την περίοδο 2015-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

29269415 acb7a

Σε καλύτερη κατάσταση τα υπόγεια ύδατα

Οι μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης - η βασική πηγή πόσιμου νερού για την ήπειρο - ήταν καλύτερες, καθώς το 77% είναι σε «καλή» χημική κατάσταση.

Η «καλή» χημική κατάσταση σημαίνει ότι το νερό είναι απαλλαγμένο από υπερβολική ρύπανση, από χημικά συστατικά και τοξικές ουσίες, όπως τα PFAS και τα μικροπλαστικά.

Οι απειλές

Τα επιφανειακά ύδατα απειλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η καύση άνθρακα και οι εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα, καθώς και από τη γεωργική βιομηχανία, της οποίας τα απορρίμματα μολύνουν το έδαφος.

«Η ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να αυξήσει τη χρήση των βιώσιμων βιολογικών και αγροοικολογικών πρακτικών, συνοδευόμενων από κίνητρα και μια αλλαγή στις διατροφικές και διαιτητικές μας συνήθειες», αναφέρει η έκθεση.

24963946 ca123

Καμπανάκι για φυτοφάρμακα

Ο Οργανισμός ανέλυσε δείγματα από 120.000 επιφανειακά υδάτινα από 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών σε 19 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία.
Κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να μειώσουν κατά το ήμισυ τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκαταστήσουμε την υγεία των πολύτιμων ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ζωτικός πόρος θα είναι ανθεκτικός και ασφαλής για τις επόμενες γενιές», δήλωσε η Λίνα Ιλα-Μονόνεν.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων ξηρασιών και πλημμυρών, και η υπερβολική χρήση των πόρων γλυκού νερού επιβαρύνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, τα παράκτια ύδατα και τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης «όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Οργανισμός.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση της κατανάλωσης νερού και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, ανέφερε.

Με πληροφορίες από AFP