Διεθνή

Joker: Folie à Deux: Καταστροφική πορεία για το σίκουελ - Προς απώλεια 200 εκατ. δολ.

Joker: Folie à Deux: Καταστροφική πορεία για το σίκουελ - Προς απώλεια 200 εκατ. δολ. Φωτογραφία: IMDB
Σε μία προσπάθεια να μειωθεί η τεράστια απώλεια, η ταινία Joker: Folie à Deux βγαίνει νωρίτερα σε πλατφόρμες, στις 29 Οκτωβρίου.

Το Joker: Folie à Deux όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έχει μία καταστροφική απώλεια εσόδων που θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με το Variety, οι αναλυτές της βιομηχανίας κινηματογράφου λένε ότι το Joker: Folie à Deux αναμένεται να έχει κέρδη ύψους μόλις 65 εκατ. δολ. στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και περίπου 215 εκατ. δολ. σε άλλες περιοχές, πολύ κάτω από τα 300 εκατ. δολ. που υπολογίζεται ότι κόστισε η παραγωγή και προώθηση της ταινίας.

Κατά την ίδια έκθεση του Variety, η ταινία χρειάζεται να κερδίσει σχεδόν 450 εακτ. δολ, για να μπορέσει να ισοφαρίσει αν και τα στούντιο της Warner Bros κάνουν λόγο για 375 εκατ. δολάρια.

Σε μία προσπάθεια να μειωθεί η απώλεια, η ταινία βγαίνει νωρίτερα σε πλατφόρμες, στις 29 Οκτωβρίου, την ώρα που η βαθμολογία της από το Rotten Tomatoes , σε ψήφους κοινού, είναι στο 32%.

Ως αποτέλεσμα υπολογίζεται ότι οι απώλειες για την παραγωγή θα είναι μεταξύ 125 εκατ. δολ και 200 εκατ. δολ. Η Warner Bros από την πλευρά της αμφισβητεί την ακρίβεια των αριθμών αυτών λέγοντας πως «οποιοιδήποτε υπολογισμοί που υπονοούνται από άτομα «εκ τω έσω» ή «αντιπάλους» είναι κατά πολύ λάθος και συνεχίζουν μία τάση όπου η φήμη περνάει ως γεγονός».

Η πρώτη ταινία του Joker σε σκηνοθεσία Τοντ Φίλιπς και με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό Χοακίν Φίνιξ, απέδωσε στην ταινία έναν Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2019, όπου έγινε παγκόσμια πρεμιέρα του, και ένα Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Φίνιξ και την θρυλική του ερμηνεία. Ανάλογη ήταν η επιτυχία του και σε οικονομικά μεγέθη: η ταινία ήταν μία τεράστια εμπορική επιτυχία με 1,08 δισ. δολ. στο παγκόσμιο box office.

Η απώλεια του σίκουελ αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Την αναπάντεχη επιτυχία της πρώτης ταινίας έθεσε τον σκηνοθέτη και συν-συγγραφέα Τοντ Φίλιπς σε μία περίοπτη θέση, επιτρέποντάς του σύμφωνα με πληροφορίες στο να αγνοήσει ή να προσπεράσει τις απαιτήσεις των DC Studios, δικαιούχους της πνευματικής ιδιοκτησίας των Batman/Joker. Η απόφασή του αυτή οδήγησε στο Folie à Deux να γίνει ένα μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την Lady Gaga, απομονώνοντας επί της ουσίας το fanbase του κόμικ, έναν παράγοντας ζωτικής σημασίας για να γίνει η ταινία τεράστια επιτυχία.