Διεθνή

«Χρυσώνει» τον Τραμπ ο Μασκ: Τα 75 εκατ. δολάρια φθάνουν οι δωρεές του Mr Tesla

«Χρυσώνει» τον Τραμπ ο Μασκ: Τα 75 εκατ. δολάρια φθάνουν οι δωρεές του Mr Tesla Φωτογραφία: WILL OLIVER / EPA
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Ελον Μασκ, προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ελον Μασκ έδωσε σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το ποσό αυτό καθιστά το αφεντικό της Tesla και του Χ έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ, με τον Ρεπουμπλικανό να προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά συγκέντρωσης χρημάτων από την αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις, σε μια αμφίρροπη κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκανε αρκετές δωρεές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου στην America Pac, την επιτροπή πολιτικής δράσης του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Η επιτροπή ήδη έχει ξοδέψει περισσότερα από 96 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση του Τραμπ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση OpenSecrets, και επιπλέον 10 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς σε κούρσες στο Κογκρέσο.

Ο Μασκ υποστήριξε τον Τραμπ τον Ιούλιο, μετά την απόπειρα δολοφονίας που δέχτηκε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσιλβάνια. Προ ημερών ο επιχειρηματίας παρευρέθηκε σε συγκέντρωση που έγινε στο ίδιο σημείο και ανέβηκε μαζί με τον Τραμπ στη σκηνή.

Ο Μασκ, ο οποίος υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στις προηγούμενες εκλογές, έχει περιγράψει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ως την τελευταία ελπίδα για τη δημοκρατία των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι οι παράνομοι μετανάστες θα καταλάβουν τη χώρα αν κερδίσει η Χάρις.

«Αν ο Τραμπ δεν κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα είναι οι τελευταίες που θα έχουμε», δήλωσε ο Μασκ την περασμένη εβδομάδα.

Εάν ο Τραμπ κερδίσει, έχει δεσμευτεί να διορίσει τον Μασκ επικεφαλής μιας επιτροπής για τον έλεγχο των ομοσπονδιακών δαπανών και κανονισμών.

Με πληροφορίες από FT