Διεθνή

Άνοιξαν για το κοινό αίθουσες του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (εικόνες & βίντεο)

Άνοιξαν για το κοινό αίθουσες του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (εικόνες & βίντεο) Φωτογραφία: EPA/MOHAMED HOSSAM
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έκτασης 120 στρεμμάτων βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας και μέχρι σήμερα έχει κοστίσει η κατασκευή του πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Το πολυαναμενόμενο μουσείο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό σε μερικές από τις αίθουσές του.

Μετά από πάνω από 20 χρόνια, που χρειάστηκαν για την κατασκευή του, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έκτασης 120 στρεμμάτων κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, θα παρουσιάσει πάνω από 100.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων θησαυρών από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.

Η ανεκτίμητη συλλογή του βασιλιά Τουταγχαμών δεν έχει εκτεθεί ακόμα αλλά οι επισκέπτες έχουν πλέον την ευκαιρία να δουν από κοντά αντικείμενα, όπως φαραωνικά αγάλματα, σαρκοφάγους και μουμιοποιημένα σώματα.

Το μουσείο ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει το 2012, αλλά το τεράστιο κόστος του, η πολιτική αναταραχή με την Αραβική Άνοιξη και αργότερα η πανδημία του κορονοϊού, προκάλεσαν επανειλημμένες καθυστερήσεις.
Μέχρι σήμερα, το σπουδαίο αυτό έργο έχει κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Το μερικό άνοιγμα είναι σε πιλοτική εφαρμογή, μετά τα περσινά εγκαίνια της κύριας αίθουσας και της σκάλας του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

aigyptos-moyseio3_0fa6c.jpgaigyptos-moyseio2_13f9e.jpgaigyptos-mouseio1_de3f0.jpg