Διεθνή

Σχολές ακροδεξιών στην Ευρώπη: Με δωρεές και σεμινάρια μίσους «φυτρώνουν» σε Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο

Σχολές ακροδεξιών στην Ευρώπη: Με δωρεές και σεμινάρια μίσους «φυτρώνουν» σε Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο Φωτογραφία: FACEBOOK
Ακροδεξιοί τα ιδρύουν, διδάσκουν σε αυτά ή καλούνται να μιλήσουν στους φοιτητές.

Από το πανεπιστήμιο που ίδρυσε το νεότερο μέλος της πολιτικής «δυναστείας» των Λεπέν, μέχρι τη σχολή του Βίκτορ Όρμπαν και το εκπαιδευτικό ίδρυμα ενός συντηρητικού πρώην δημοσιογράφου. Στην Ευρώπη «ξεφυτρώνουν» σχολές από και για ακροδεξιούς.

Τα χαρακτηριστικά τους κοινά. Στο διδακτικό προσωπικό τους βρίσκονται μέλη ακροδεξιών κομμάτων ή πολιτικοί του ίδιου χώρου καλούνται να μιλήσουν στους φοιτητές. Αλλά ίσως πιο σημαντικό είναι ότι αυτά τα ιδρύματα συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα δίκτυο, ενώ αναζητούν υποστήριξη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ISSEP: Το πανεπιστήμιο της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν

«Πώς η τρανς ιδεολογία καταστρέφει ζωές;» ήταν ο τίτλος του τελευταίου συνεδρίου που διοργάνωσε το Institute for Social, Economic and Political Sciences (ISSEP).

Το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη Λυών ιδρύθηκε από την ακροδεξιά ευρωβουλευτή Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν το 2018. Πρόκειται για την εγγονή του Ζαν- Μαρί Λεπέν και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν. Ο συνιδρυτής της σχολής, Τιμπό Μονιέ, είναι βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ήταν διευθύντρια του ISSEP έως το 2022. Τότε αποσύρθηκε από τη θέση, αφού έγινε εκπρόσωπος του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ, επικεφαλής του κόμματος Reconquête, δηλώνοντας ότι επιθυμία της ήταν να «προστατεύσει» την «ανεξαρτησία» της σχολής.

maresal_lepen_57125.jpg

Ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατήγγειλαν ότι το συνέδριο κατά των τρανς ήταν επίθεση στην κοινότητά τους και 300 άτομα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στη σχολή. Στα κτίρια του ISSEP έγιναν γκράφιτι με συνθήματα όπως «δεν είναι περιοχή για φασίστες» και «έξω από τη ζωή μας οι τρασνφοβικοί».

Παρότι τα συνθήματα εξαφανίστηκαν από τους τοίχους, η ιδεολογία παραμένει. Στην πραγματικότητα, το πανεπιστήμιο υπερήφανα επιδεικνύει τα «anti-woke» μαθήματά του, επισημαίνει το Euronews.

Το ISSEP προσφέρει πτυχία Πολιτικών Επιστημών και έχει τμήματα για την πολιτική εκστρατεία. Όμως, το γαλλικό κράτος δεν τα αναγνωρίζει, οπότε στα ταμεία της σχολής δεν μπαίνει δημόσιο χρήμα.

«Κανένας από τους ηγέτες της σχολής δεν έχει πολιτική εντολή», υποστήριξε στο Euronews η Βικτόρια Πουρσέ, επικεφαλής των προγραμμάτων της σχολής. Παρόλα αυτά, το προφίλ του Μονιέ στο LinkedIn ακόμα αναφέρεται ως ο διευθυντής της σχολής. Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γαλλικής Βουλής ένας φοιτητής του ISSEP εργάζεται ως κοινοβουλευτικός βοηθός του.

Το σημερινό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γαλλίας «δεν εμπνέει πλέον την ανάληψη ευθυνών και ρίσκων και τη δέσμευση», υποστήριξε η Πουρσέ, κάτι για το οποίο κατηγόρησε «τις woke ιδεολογίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Η διδασκαλία σήμερα «ουσιαστικά βασίζεται σε μια επιθυμία αποδόμησης των μεθόδων, των μοντέλων και των παραδόσεων που έχουν υπάρξει η δύναμη και η επιτυχία του ευρωπαϊκού πολιτισμού για περισσότερα από 2.000 χρόνια», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, το ISSEP είναι «αμερόληπτο» και δεν προωθεί «ένα συγκεκριμένο κόμμα, μια ομάδα ή ένα κίνημα», ισχυρίστηκε. Ωστόσο «ο σημερινός πολιτικός αγώνας σαφώς δεν μπορεί να περιοριστεί σε εκλογικές αναμετρήσεις ή τηλεοπτικές κόντρες. Για αυτό το ISSEP έχει υιοθετήσει μια μεταπολιτική προσέγγιση», σύμφωνα με την ίδια.

issep_02872.jpg

Το αντί- Sciences Po

Για τους ειδικούς, αυτή η ρητορική είναι αναμφισβήτητα μεροληπτική. «Το ISSEP είναι πιθανότατα το πιο απροκάλυπτα ιδεολογικό πανεπιστήμιο που κλίνει σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα του να είναι ένα αντι- Sciences Po», επεσήμανε η Γουέντι Βία, συνιδρύτρια του Παγκόσμιου Πρότζεκτ κατά του Μίσους και του Εξτρεμισμού.

Το Sciences Po είναι το περίφημο πανεπιστήμιο Πολιτικών Σπουδών της Γαλλίας, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί πολιτικοί ηγέτες.

«Φέρεται να προσελκύει με επιτυχία φοιτητές που είναι μέλη ακροδεξιών ομάδων στη Γαλλία, όπως η Εθνική Συσπείρωση ή η ακραία ακτιβιστική οργάνωση Génération Identitaire. Στην Ισπανία, οι νοσταλγοί του καθεστώτος του Φράνκο βρήκαν ένα σπίτι στο παράρτημα της Μαδρίτης», συμπλήρωσε.

Στόχος του εκπαιδευτικού ιδρύματος μπορεί να είναι να διαμορφώσει την επόμενη γενιά πολιτικών, αλλά η δημιουργία ενός δικτύου με διάρκεια είναι επίσης «κλειδί». Πολλοί ομιλητές της σχολής σχετίζονται με τη δεξιά και την ακροδεξιά.

«Καλώντας μέλη της ακροδεξιάς με κοστούμι να διδάξουν ή να μιλήσουν στις εκδηλώσεις τους ή να συμμετάσχουν σε μεγάλα συνέδρια στο εξωτερικό, με αυτό το πέπλο διανοουμενισμού τους βοηθά να θεωρούνται νόμιμοι παράγοντες», σύμφωνα με τη Γουέντι Βία.

Ανάμεσα στους καθηγητές, πολλοί έχουν πτυχίο διδασκαλίας αναγνωρισμένο από το γαλλικό κράτος. Όμως ανάμεσά τους είναι ένας ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με τετραετή απαγόρευση από τη διδασκαλία για τον ρόλο του στη βίαιη απομάκρυνση φοιτητών που διαμαρτύρονταν σε αμφιθέατρο το 2018. Άλλος δημοσίευε άρθρα σε εφημερίδα του ακροδεξιού, εθνικιστικού, υπέρ της μοναρχίας κινήματος Action Française.

Το παράρτημα στη Μαδρίτη και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ιδρύματα με συντηρητικές- ή υπερσυντηρητικές- φιλοσοφίες διδασκαλίας υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Το 2020 ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, διέθεσε περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Mathias Corvinus Collegium- εκπαιδευτικό ίδρυμα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης- που άνοιξε παραρτήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους οι Βρυξέλλες και η Βιέννη.

Υπάρχουν σχέσεις και με το εξωτερικό. Το Mathias Corvinus Collegium είναι επίσημος εταίρους του ISSEP, που είναι βαθιά ριζωμένο στο δίκτυο προπαγάνδας του Όρμπαν, σύμφωνα με το Euronews.

mcc_f97c5.jpeg

Επίσης το ISSEP άνοιξε πανεπιστημιούπολη στη Μαδρίτη, όπου αρκετά μέλη του διδακτικού προσωπικού ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα Vox. Με διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη, αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιδιώκουν στήριξη και από τις ΗΠΑ.

«Αυτά τα γαλλικά δίκτυα έχουν τόσο άμεσες όσο και έμμεσες σχέσεις με την αμερικανική ακροδεξιά, κυρίως μέσω της ίδιας της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν», τόνισε η Γουέντι Βία, σημειώνοντας ότι το 2018 η ευρωβουλευτής ήταν ομιλήτρια στο CPAC, το ετήσιο συνέδριο Συντηρητικών, όπου παρουσίασε το ISSEP ως το μοντέλο του μέλλοντος για την ανώτατη εκπαίδευση.

Μαθήματα για το Σαββατοκύριακο

Το 2004, αφού είχε περάσει χρόνο στις ΗΠΑ, ο συντηρητικός πρώην δημοσιογράφος Αλεξάντρ Πεζέ ίδρυσε το Institut de Formation Politique. Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν έχει δηλώσει πως το IFP την ενέπνευσε να ιδρύσει το ISSEP, δήλωσε ο Πεζέ στο Euronews.

Το IFP είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοργανώνει σεμινάρια και μαθήματα για το σαββατοκύριακο για φοιτητές. Για να εγγραφούν, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτω των 30 ετών και να ασπάζονται τις αξίες της σχολής.

ifp_1920d.jpg

«Είναι όλοι άνθρωποι με δίψα για ένα νόημα, που θέλουν να υπηρετήσουν τις πεποιθήσεις τους και τη χώρα τους. Κάποιοι εμπλέκονται με την πολιτική, άλλοι με οργανώσεις και κάποιοι με τα ΜΜΕ», ανέφερε ο Πεζέ.

«Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας πολιτικού περιεχομένου λογαριασμό στο Instagram, πηγαίνοντας στη συγκέντρωση ενός κόμματος, ενώ κάποιοι άλλοι φοιτητές είναι υποψήφιοι σε εκλογές», συμπλήρωσε.

Το 2018 ο ίδιος δημιούργησε και το Institut Libre Du Journalisme. Έως τώρα, 200 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα δημοσιογραφίας που προσφέρει. Στα άτομα που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στη σχολή είναι ο Ερίκ Ζεμούρ, τον οποίο έχουν καταγγείλει πολλές φορές για ρητορική μίσους.

Παρά τα επανειλημμένα πρόστιμα που του έχει επιβάλει η γαλλική δικαιοσύνη για αυτόν τον λόγο ο Πεζέ υποστήριξε: «Αν έχουν κάνει προβληματικές δηλώσεις, αυτό θα το αποφασίσει το δικαστήριο, όχι εμείς. Δεν είμαστε εδώ για να λογοκρίνουμε και σίγουρα δεν είμαστε δικαστές».