Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από 2,5 χρόνια.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη δέσμευση της Ρωσίας να προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στη Σερβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επισήμανε επίσης ότι η Σερβία, παρότι είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διατηρήσει τη στάση της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι μετά την εισβολή η Σερβία καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, οι επαφές μεταξύ Βούτσιτς και Πούτιν ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης άμεσης συνομιλίας από τον Μάιο του 2022, ο Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει στάση και δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα: «Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σε σχετική ανακοίνωση, τόνισε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάσταση των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τις κοινές πνευματικές, πολιτιστικές και ιστορικές αξίες.

Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να παρουσιάζει την εκτίμησή του για την εξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Η συνομιλία έλαβε χώρα εν μέσω της αναμονής απάντησης από τον Βούτσιτς στην πρόσκληση του Πούτιν για συμμετοχή στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Η επίσημη αφορμή για την επικοινωνία ήταν ο εορτασμός της 80ης επετείου της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη γερμανική κατοχή κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.