Διεθνή

Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα

Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα Φωτογραφία: EPA/SZILARD KOSZTICSAK
Ο Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 ως το 2022 συνελήφθη τη Δευτέρα με εντολή της εισαγγελίας από την αρμόδια Αρχή κατά της διαφθοράς, SPAK.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, συνελήφθη για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 ως το 2022 συνελήφθη τη Δευτέρα με εντολή της εισαγγελίας από την αρμόδια αρχή κατά της διαφθοράς, SPAK.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από το Euronews Albania απεικονίζεται η σύλληψή του. Ο σύμβουλός του Tedi Blushi, χαρακτήρισε τη σύλληψη «τρομοκρατική πράξη». Η αρμόδια Αρχή επιβεβαίωσε την είδηση της σύλληψής του και επιφυλάχθηκε να δημοσιοποιήσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι έρευνες κατά του Μέτα ξεκίνησαν πέρυσι ενώ τον Ιούνιο ανακρίθηκε από της Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ο Σαλί Μπερίσα επέκρινε τη σύλληψη λέγοντας πως «όλα όσα έγιναν εναντίον του Μέτα έχουν πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Μέτα εκλέχθηκε πρόεδρος της Αλβανίας το 2017 με τη στήριξη του κόμματος του Έντι Ράμα. Οι Σοσιαλιστές επιχείρησαν να τον «ρίξουν» από την προεδρία δύο φορές μία το 2019, με την αιτιολογία ότι αρνήθηκε να συγκαλέσει τοπικές εκλογές και το 2021 για εμπλοκή του στις εθνικές εκλογές.

Ο Ίλιρ Μέτα μπήκε στο αλβανικό κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 23 ετών και έχει υπάρξει ένας από τους πιο ενεργούς και αμφιλεγόμενους πολιτικούς των τελευταίων δυο δεκαετιών. Το 1999, σε ηλικία 30 ετών, έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός. Επανεξελέγη το 2001 αλλά αποσύρθηκε στις αρχές του 2002 μετά από διαμάχη με τον τότε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Φάτος Νάνο.